De Jager nuanceert uitspraak Wellink over Nederlandse lening Grieken

Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) bedoelde onlangs niet dat de kans groot is dat Nederland een deel van zijn lening aan Griekenland kwijt is. In interviews doelde hij volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet op de Nederlandse lening aan de Grieken.

ANP/Redactie
Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). Beeld anp
Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB).Beeld anp

De Jager zei dat vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer waar met veel verbazing naar de opmerkingen van Wellink was gekeken. Gisteren had De Jager nog contact met Wellink om te horen hoe het precies zat. De minister zei dat hij zelf aanvankelijk ook 'enigszins verwonderd' was over de uitspraken van Wellink.

Waarschijnlijk doelde Wellink op risico's die via de Europese Centrale Bank worden gelopen. Oppositiepartij PvdA vond het 'geen fijne vertoning' omdat Wellink in zijn rol als bankpresident altijd uitgedragen heeft dat al het Nederlandse geld terugkomt.

De Jager zei af te wachten wat de gesprekken opleveren tussen de Griekse regering en private investeerders over het afschrijven van een deel van de Griekse schuldenlast. De Jager acht een Griekse schuld van 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020 houdbaar.

In een interview met het Financieele Dagblad zei Wellink onlangs geleden: 'De kans is levensgroot dat de eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland moeten afschrijven. De bijdrage van banken aan de redding van Griekenland is niet genoeg.' Jan Kees de Jager, de minister van Financiën, heeft steeds gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt. Wellink acht dat echter niet realistisch, zo blijkt uit het interview.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden