Update

De Jager: niemand verwachtte uitkomst EU-top

Het kabinet en ook premier Mark Rutte wist niet dat er op de EU-top vorige week al een besluit zou vallen over rechtstreekse bankensteun vanuit het noodfonds voor de euro. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag tegen RTLZ.

Minister De Jager in gesprek Beeld ANP
Minister De Jager in gesprekBeeld ANP

'We wisten niet, ik denk de premier ook niet, dat dit besluit nu al zou vallen', aldus De Jager. Volgens hem had niemand de uitkomst van de top al verwacht omdat er nog volop debat was tussen EU-landen over streng Europees toezicht op banken.

Het kabinet werd er niet door overvallen, zei De Jager. 'Dat is niet het goede woord, dan ben je niet voorbereid. Was van tevoren de verwachting gerechtvaardigd dat er al zo'n grote stap zou worden gezet? Dat inderdaad niet.'

De Jager zei dat de premier wel contact met hem had gezocht tijdens de top. Maar uiteindelijk moet de premier zelf beslissingen nemen, aldus de CDA-minister. Hij zei dat hij 'tuurlijk' tevreden was over het optreden van Rutte.

Kritisch
De Jagers partijgenoten in de Tweede Kamer reageerden vorige week kritisch op het optreden van Rutte in Brussel omdat die zich daar volgens fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma had laten overrompelen door de ontwikkelingen rond een bankenunie.

Volgens De Jager is het kabinet al sinds vorig jaar september voor een bankenunie, mits er eerst stappen zijn gezet richting herkapitalisatie van de banken en een effectiever toezicht op de sector. Het risico dat noodlijdende banken overheden in hun problemen meesleuren is met de nieuwe afspraken verminderd, aldus De Jager.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden