De Jager: 'Enige ruimte in Europese begrotingsregels'

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet ruimte in de Europese begrotingsregels. 'De Europese regels laten enige ruimte, maar die is niet groot', aldus de minister, die zijn uitspraken vandaag deed in Brussel waar hij met zijn collega's uit de 17 eurolanden over Griekenland discussieert.

Minister Jan Kees de Jager. © ANP

'De begrotingsregels zijn streng, maar schrijven niet onder alle omstandigheden precieze cijfers voor', aldus De Jager.

Nederland zal zich houden aan de regels, benadrukte de minister. Hij laat het aan de Europese Commissie om te oordelen of Nederland adequate maatregelen neemt. 'Je wilt niet in een situatie komen als die andere landen, waar we iedere keer over spreken. Het begrotingstekort is echt te hoog.'

Vandaag werd bekend dat het begrotingstekort in Nederland volgend jaar geraamd wordt op 4,5 procent. Dat is ruim boven de Europese norm van 3 procent. De begrotingsregels binnen de eurozone laten de mogelijkheid open om het begrotingstekort enkele tienden van procenten af te laten wijken van de norm. Daarvoor moeten dan wel goede argumenten zijn, die verantwoordelijk Eurocommissaris Olli Rehn moeten overtuigen.

De Europese Commissie liet eerder vandaag bij monde van de woordvoerder van Rehn weten te verwachten dat zeker Nederland - een fervent pleitbezorger voor strengere begrotingsdiscipline - zich aan de regels zal houden.

De minister wilde niet vooruitlopen op de te nemen bezuinigingsmaatregelen. Vanaf volgende week zal daarover tussen de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV gesproken worden. 'Maar aanvullende maatregelen zullen nodig zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden