De Jager een tikje optimistischer

Twee jaar na het uitbreken van de eurocrisis is het voortbestaan van de euro onzekerder dan ooit. Italië zag zich dinsdag gedwongen tegen nieuwe recordrentes geld te lenen. 's Avonds concludeerden de ministers van Financiën van de eurozone dat de gehoopte verviervoudiging van het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden onzeker is.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MARC PEEPERKORN EN PETER DE WAARD

BRUSSEL/AMSTERDAM - Nietttemin toonde minister De Jager zich na afloop van overleg met zijn EU-collega's, optimistischer over een goede afloop van de crisis. Volgens de minister is er een groeiende bereidheid bij de zuidelijke lidstaten om begrotingsdiscipline serieus te nemen. 'Het gevoel van urgentie begjnt nu toch echt te komen', aldus De Jager.

Voorafgaand aan het overleg sprak hij nog over een 'zeer kritische' situatie. 'Ik zeg niet dat het eindspel voor de euro is begonnen, maar de urgentie loopt op.'

Volgende week komen de EU-leiders bijeen in een nieuwe poging om de eurocrisis te bezweren. Een belangrijke afspraak uit hun topontmoeting van vorige maand - meer financiële vuurkracht voor het noodfonds - staat op losse schroeven.

Volgens De Jager kan met een slimmere inzet van het beschikbare kapitaal 500 tot 625 miljard euro aan landen in problemen worden geleend. Het doel was een fonds van ruim 1.000 miljard, nodig om landen als Italië en Spanje te hulp te schieten.

Volgens de baas van het noodfonds is het niet uitgesloten dat op termijn dat bedrag alsnog gehaald wordt. Op verzoek van Nederland, Duitsland en Finland wordt echter het Internationaal Monetair Fonds gevraagd een bijdrage te leveren. Europa is bereid in ruil daarvoor de kas van het IMF bij te vullen.

De ministers gingen akkoord met een nieuwe noodlening van 8 miljard euro voor Griekenland. Nu alle grote politieke partijen in Athene schriftelijk hebben verklaard het zware bezuinigingsprogramma (opgelegd door de EU en het IMF) te ondersteunen, kan het geld worden overgemaakt.

Na België hebben ook Italië en Spanje de burgers opgeroepen massaal obligaties van hun eigen land op te kopen. Doel hiervan is de rentekosten te drukken. In Italië komen er twee 'nationale obligatie-koopdagen' waarop banken geen kosten in rekening brengen voor het omzetten van spaardeposito's in een effectenrekening.

In België was de actie vorige week een groot succes. De Belgen hebben naar schatting voor 1,4 miljard euro aan staatsbons gekocht.

Van de 1.900 miljard euro schuld die de Italiaanse staat heeft, is 60 procent in handen van binnenlandse beleggers en bijna 15 procent van private huishoudens. De bijna 8 procent rente die Italië op de vrije markt moet betalen, kan het land zich lang niet permitteren. Volgend jaar moet 300 miljard worden geleend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden