De Inuit in Oost-Canada: extreem leven in een extreem landschap

Mike Roelofs fotografeerde Inuit in Oost-Canada. Extreem leven in een extreem landschap.

Na Nain is er niets meer. Een lelijk gat van duizend inwoners in het noorden van Labrador, in de Canadese Arctic. Een visfabriek, een groot overheidskantoor, een bar, dan heb je het wel gehad.

Rondom een landschap waar mensen niks te vertellen hebben. Een extreem land van rotsen, vier maanden duisternis en 40 graden vorst.

De mensen van Nain lopen met de ziel onder de arm. Het zijn Inuit, de weg kwijt sinds ze in de jaren zestig van de overheid het nomadische leven moesten opgeven dat eeuwenlang van generatie op generatie was doorgegeven en ze naar deze uithoek werden 'gereloceerd'.

'Het contrast tussen dat geweldige landschap en die troosteloze mensen, dat trok me aan in Labrador', zegt fotograaf Mike Roelofs die er tussen 2007 en 2013 viermaal verbleef. De foto's die hij maakte, zijn deze week te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Niemand wil naar Nain. Leraren worden ingevlogen, maar houden het zelden langer vol dan één seizoen. Het is er donker en koud. Alles wordt gejat. 's Nachts is er geschreeuw op straat.

De Inuit zouden kunnen weggaan, maar dat doen ze niet. Ze kunnen nergens heen. Ze hebben niks anders en kennen niks anders. Een weg is er niet, en boten komen maar af en toe. Een vliegticket naar Goose Bay kost 350 euro.

Er wordt dus veel gezopen in Nain. Gesymboliseerd door de Beer Store, een door smeltende permafrost verzakte keet waaraan je niet afziet dat er 2.000 euro per avond wordt omgezet.

Soms hebben mensen er genoeg van. Ze plegen zelfmoord, vooral jongeren. Zes jaar geleden negen in tien weken. De Inuit accepteren het. Je raakt verdoofd, zeggen ze, op een gegeven moment haal je je schouders erover op.

Wat blijft is het landschap. Alleen in dat landschap zijn de Inuit gelukkig, zegt Roelofs. Zoals Rodney, die hij portretteerde terwijl hij uitkijkt over een zeearm in de Torngat Mountains. In dat onmenselijke landschap is hij thuis.

www.mikeroelofs.eu

Rodney op ijsberenjacht in South West Arm in de Torngat Mountains, sinds 2005 een nationaal park. Volgens de Inuit is de fjord behekst. Mike Roelofs
Torngat Mountains, je kunt er nauwelijks komen. Mike Roelofs
Gilbert Hay is een bekend kunstenaar. Hij maakt dierenbeelden en heeft koningin Elisabeth nog de hand geschud. Maar elke avond drinken hij en zijn vrouw zich lam. Mike Roelofs
Inuit varen op een ijsberg af om te kijken of er zeehonden liggen. Ijsbergen van 10 duizend jaar oud drijven langzaam naar het zuiden langs de kustlijn van Labrador. Mike Roelofs
Buddy Junior (13) bewaakt de overblijfselen van de afgelegen Moravische missiepost Hebron, een nationale erfgoedlocatie, tegen dronken vandalen. De hond waakt tegen ijsberen. Mike Roelofs
Torngat Mountains is sinds 2005 een natuurpark. Je kunt er echter nauwelijks komen. Mike Roelofs
De drankwinkel van Nain, scheeftgezakt door smeltend permafrost, waar voor 2000 euro per avond wordt verkocht. Alcoholisme is een groot probleem onder de Inuit. Mike Roelofs
De uitvaart van Margaret Martina Ellen Ford, 16 jaar oud. Zelfmoord, volgens de politie, maar haar moeder gelooft het niet. Getuigen wijzen naar een ex-vriendje. Mike Roelofs