De intrede van de filefan

Door Jan Tromp Illustratie Mike Ottink..

Jan Tromp

Erg genoten van die 888 kilometer van afgelopen dinsdag. Je voelt het op je klompen aan: daar moet meer in zitten, binnenkort.

In zijn wonderschone volmaaktheid zie je de onoplosbaarheid van de congestie vooral weerspiegeld in de verklaringen die worden opgediept om het verschijnsel te begrijpen.

In de eerste plaats is daar de onomstotelijke waarheid van de Franse, 17de-eeuwse filosoof Blaise Pascal: ‘Ik heb ontdekt dat alle ellende voortkomt uit het onvermogen van de mens om rustig in een kamer te blijven zitten.’

Het is een waarneming die gewaardeerd zal worden door de naar het lijkt groeiende groep van reizigers die ermee opgehouden is de file te willen begrijpen. Dat noem je berusting. Misschien is overgave een beter woord. Het is de groep die binnenkort als eerste gaat genieten van de file. Nog even en de filefan doet zijn intrede.

We hoorden van de voorzitter van de raad van bestuur van de Koninklijke BAM Groep, de grootste bouwer van het land, hoe hij van de week op weg naar Rotterdam kwam vast te zitten in de kluwen. Hij besloot een kopje koffie te gaan drinken op het Haagse kantoor. Na een uur vervolgde hij welgemoed zijn weg. That’s the spirit!

Dan is er de kutsmoes als verklaring. De praatjes worden brutaler naarmate de gaatjes hardnekkiger zijn. Reizigersorganisatie Rover kreeg dinsdag van ProRail te horen – ook het spoor was in chaos – dat de ‘verkeerde sneeuw’ was gevallen. Rikus van Rover: ‘Mijn boerenverstand zegt me dat als iets koud is, en wit en het komt in vlokken uit de lucht vallen, dat zoiets sneeuw is.’ Een man naar ons hart, die Rikus.

Maar de fijnste verklaring voor de file komt van de rancuneuzen, de driftharsessen. Zij zien het vastgelopen verkeer als een links complot. Om hen te traceren moet je bij de Telegraaf zijn.

‘De oplossing’, aldus de website van de grootste krant van Nederland, ‘is meer wegen, minder flessenhalzen en een verbod op autobezit voor iedereen die GroenLinks stemt.’

Of deze: ‘O, wat zijn de mensen toch dom. Files is bewust beleid van de overheid. In de rij staande mensen zetten niet gauw een grote mond op en hebben geen tijd zich te organiseren. De communisten hadden dat vroeger al door.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden