De intimidatie regeert in Rusland

De verruwing van het politieke klimaat in Moskou is onheilspellend, zowel voor externe als interne 'vijanden'.

President Poetin. Beeld ANP
President Poetin.Beeld ANP

Met kernraketten - het ultieme wapen - dreig je niet. Dat is sinds het einde van de Koude Oorlog een onuitgesproken regel in het diplomatieke verkeer: kernwapens zijn voor de weinige landen die erover beschikken het uiterste verdedigingsmiddel. Het is voldoende dat andere landen weten dat je ze hebt, als afschrikking tegen een poging je van de kaart te vegen.

Afschrikken

In een interview ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de verovering van de Krim liet de Russische president Poetin weten dat hij destijds heeft overwogen het Russische kernarsenaal in staat van paraatheid te brengen om een eventuele westerse reactie af te schrikken. Kennelijk beschouwt het Kremlin het Russische kernarsenaal nu als een paraplu waaronder het stiekeme militaire operaties kan uitvoeren in zwakke buurlanden.

Poetins opmerking en zijn openlijke bekentenis dat het Kremlin al lang vóór het referendum op de Krim had besloten het Oekraïense schiereiland in te lijven, illustreren de verruwing van het politieke klimaat in Rusland. De waarheid en volkenrechtelijke regels doen er niet meer toe; intimidatie en militaire macht zijn het voornaamste betaalmiddel geworden onder Poetin.

Nemtsov

Ook binnenslands heerst een sfeer van intimidatie. Sinds de moord op de liberale politicus Boris Nemtsov eind vorige maand voelen kopstukken van de oppositie - in de Russische media vaak afgeschilderd als landverraders en de 'vijfde colonne' - zich niet meer veilig in hun eigen land.

Sommigen overwegen de wijk te nemen naar het buitenland uit vrees ook het slachtoffer te worden van het vergiftigde klimaat in Rusland, zeker nu er geruchten de ronde doen over een 'dodenlijst' waarop zij zouden staan. Voormalig wereldkampioen schaken en Poetincriticaster Garry Kasparov, die zijn toevlucht heeft gezocht bij de VS, durfde zelfs niet naar Rusland terug te keren voor de begrafenis van zijn vriend en medestander Nemtsov.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden