De interview-politie van Jan Reker

WIE EEN paar jaar geleden zou hebben voorspeld dat ik Aad de Mos ooit nog eens een geweldige kerel zou noemen, zonder enige ironie, zou ik voor gek hebben verklaard....

Aad de Mos is een geweldige kerel.

Aad de Mos is onder meer een geweldige kerel vanwege het interview dat hij onlangs gaf aan het verder meestal dodelijk saaie weekblad Elsevier.

'Het zou een vorm van wanbeleid zijn als de KNVB Louis van Gaal zou handhaven. Van Gaal is slecht geweest voor de bond van trainers, slecht voor de KNVB, slecht voor de regering, slecht voor het land.'

Daarmee ben je als lezer al dik tevreden. Eindelijk eens iemand die zijn mening zonder allerlei voorbehouden verkondigt. Eindelijk eens een trainer die zijn woorden niet wikt en weegt en bij lezing voor publicatie de helft schrapt, uit angst voor boze reacties.

Heerlijk is het, temeer daar De Mos nog even doorgaat.

'Het product Oranje is onder zijn gezag gedegradeerd en gedevalueerd. En nog erger: Van Gaal heeft het volk in de maling genomen.'

Het gaat er nu niet meer om of wat De Mos zegt ook wáár is. Dat hoeft helemaal niet. Het gaat er om dát hij wat zegt. Dat hij niet, zoals bijvoorbeeld de achttien trainers van de eredivisieclubs die door Sportweek over de positie van Van Gaal werden ondervraagd, angstig om de hete brei heen danst.

Maar moet je ze eens horen over Van Gaal, de trainers, off the record na een gewonnen wedstrijd. De Mos is echt niet de enige die er zo over denkt, maar hij zegt het tenminste hardop tegen journalisten.

Nog meer, Aad?

'Iedere zichzelf respecterende coach die degradeert, stapt op. Van Gaal roept alleen maar dat hij wil nadenken. Over wat? Over wie? Over zichzelf? Over de toestand in de wereld? Over het weer?'

Dat doet het hem, die opmerking over het weer. Schitterend. Prachtig interview van Hugo Camps die ditmaal niet eens zoveel woorden heeft verdraaid en verfraaid, zo te zien.

Ze zijn er wel natuurlijk, de barokke aanpassingen en ingrepen.

'Het Nederlandse voetbal is een hemeltergende demonstratie van de chaostheorie geworden', volgens Aad de Mos in Elsevier.

Ze kunnen me veel vertellen, maar niet dat Aad de Mos uit de Haagse Schilderswijk tegen interviewer Hugo Camps heeft gezegd dat het Nederlandse voetbal een hemeltergende demonstratie van de chaostheorie is geworden. (De bewering klopt overigens in grote lijnen wel.)

Camps, columnist van NRC Handelsblad, interviewde De Mos twee weken nadat zijn eigen krant dat had gedaan. De verhalen vertonen veel overeenkomsten.

In de NRC zegt De Mos bijvoorbeeld dat Van Gaal elementaire fouten heeft gemaakt. De teneur is hetzelfde, maar de bewoordingen zijn minder scherp. In de NRC: 'Van Gaal neemt zowel de KNVB als het Nederlandse volk niet serieus door te laten doorschemeren dat hij zijn contract als bondscoach wellicht niet uitdient.'

De Mos zegt ook nog dat Van Gaal op zijn verleden teert bij Ajax en Barcelona. Hij heeft, aldus De Mos, voorts de tegenstanders van Nederland in de kwalificatiepoule niet goed ingeschat, de mogelijkheden van zijn elftal overschat en uiterst ongelukkig gewisseld.

Veel doen ze er niet toe, die opvallende verschillen. Camps kon opgelucht ademhalen. De Mos nam geen woord terug van het interview in Elsevier, ook niet na een onderzoek van de interview-politie, de Coaches Betaald Voetbal.

Deze belangenvereniging liet bij monde van hoofdcommissaris Jan Reker weten dat De Mos is geroyeerd als lid. Hij heeft de gedragscode van de CBV op een, schrik niet, 'ongelooflijke manier' overtreden. Hoezo? Sinds wanneer is het een trainer niet toegestaan zakelijke kritiek te leveren op de bondscoach?

Laat Reker en zijn clubje maar schuiven. (Leden kunnen bij de CBV met hoge kortingen dozen zelfcensuur en hypocrisie kopen.) De interview-politie kwam in 1999 al eens eerder een grote zaak op het spoor. Co Adriaanse werd geschorst nadat hij Frank Rijkaard een beunhaas met een flutdiploma had genoemd.

Zou het toeval zijn dat in het bestuur van de CBV minstens drie Van Gaal-adepten zitten, Mark Wotte, Sef Vergoossen en Foppe de Haan? Ook interessant om te weten is dat Van Gaal de gedragscode indertijd zelf heeft opgesteld en de eerste voorzitter was van de CBV.

Zonder Van Gaal zou Reker nu waarschijnlijk de D-junioren van TOP Oss trainen, in plaats van de interview-politie te instrueren. Fijntjes liet De Mos na het royement weten dat Reker waarschijnlijk zit te azen op een ander baantje en daarbij de hulp Van Gaal goed kan gebruiken. Zo kennen we hem weer, de meester van de complottheorie.

Het was nog even spannend hoe De Mos zou reageren op het royement. Ook in dat opzicht stelde hij niet teleur. Hij nam geen woord terug van het interview, tot grote geruststelling van Camps waarschijnlijk.

Sterker nog, hij maakte verontwaardigd melding van een grijze muizen-cultuur en voegde eraan toe dat hij niet van plan is zich daarin te schikken.

De neiging zijn naam te scanderen was onbedwingbaar. Toen De Mos ook nog eens zei dat hij bij de CBV een deel van zijn contributie zal gaan terugeisen, klonk in Huize Twaalfde Man een luid en welgemeend applaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden