'De intentie om eruit te komen is er'

Grote verdeeldheid in vakbondsgelederen over de vraag hoe zeker het pensioen moet zijn. Maar de ontploffing blijft uit.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

Als het maar niet erop of eronder wordt vandaag... Met deze gedachte betreedt Edith Snoey, voorzitter van AbvaKabo FNV maandag rond een uur of twee 's middags de vergaderzaal vol FNV-voorzitters. Ze heeft er, net als voorvrouw Agnes Jongerius, een weekje vakantie op zitten en heeft het rumoer over FNV's pensioencrisis en de discussie over de positie van Jongerius slechts vanaf een afstandje gevolgd.

Maar maandagochtend slaat de onrust toch ook bij haar toe. Komt het wel goed vandaag? De Telegraaf opent die ochtend met de kop 'Ontploffing dreigt voor FNV'. De krant heeft de hand weten te leggen op een interne presentatie van Henk van der Kolk, de voorzitter van het machtige FNV Bondgenoten. Daarin dreigt de grootste bond van de vakcentrale in felle bewoordingen een eigen koers te varen als de rest van de achttien bonden geen afstand neemt van het plan van de vakcentrale en niet instemt met de Bondgenoten-variant van het pensioenplan.

Aanvankelijk begint de vergadering nog met enig optimisme. Begin van de avond moeten we er toch echt wel uit zijn, denkt menig betrokkene nog. Zelfs de positie van Jongerius - een agendapunt dat ze zelf heeft ingebracht - wordt niet ter discussie gesteld.

Maar naarmate de vergadering vordert, wordt de pensioenworsteling lastiger. Kern van de discussie: hoe zeker moet je pensioen zijn? Immers: naarmate je hardere garanties afgeeft over de pensioenhoogte, moet je strengere eisen stellen aan de buffers en wordt de kans op indexatie komende jaren kleiner. De pensioenbuffers moeten zich immers nog herstellen van de beurscrisis.

Geef je slechts een indicatie van de pensioenhoogte, dan is de kans op indexatie misschien wel hoger. Maar dan ben je ook wel weer erg afhankelijk van het beleggingsresultaat en heeft de bond weinig onderhandelingsruimte om een extra storting van de werkgevers te eisen.

Het gaat om het zoeken van de juiste balans, vindt Snoey. Ze vertegenwoordigt de tweede bond van het land. En hoewel ze een deel van de kritiek van Bondgenoten deelt, staat ze ook niet volledig achter het plan van Bondgenoten.

Beneden in de lobby stapelen de lege pizzadozen zich geleidelijk op. 'Ze moeten er echt voor half negen uit zijn', stelt de voorlichtster nog opgewekt aan het begin van de avond. 'Want dan moet de portier naar huis.' De verzamelde journalisten, fotografen en cameralieden kijken haar hoopvol aan. Hoewel ze zich wel afvragen of dit een goed argument is om een punt achter de pensioendiscussie te zetten.

Buiten wordt het steeds donkerder, en niet veel later is de portier toch echt vertrokken. Achter de balie zitten nu alleen nog drie bedrijfshulpverleners. 'Zij moeten aanwezig blijven, dat is protocol', verklaren de woordvoerders.

Om 12.20 uur klinkt er voor het eerst die avond gestommel op de trap. Voorzitters met bleke gezichten verlaten het pand. 'Voor commentaar moet u bij Jongerius zijn', stellen ze stuk voor stuk.

Even later komt Jongerius naar beneden. 'We zijn er nog niet uit, maar we willen er wel samen uitkomen', herhaalt ze keer op keer. Even later komt Van der Kolk naar beneden om de pers te woord te staan. Ook hij herhaalt de boodschap dat er een stap in de goede richting is gezet. Garanderen dat er een akkoord komt? Dat doet hij niet. 'Het kan zijn dat het niet lukt, maar de intentie om eruit te komen is er.'

De vraag is echter: heeft de FNV überhaupt de tijd om eruit te komen? Minister Kamp (Sociale Zaken) is al begonnen aan zijn eigen voorstel om de AOW- en pensioenleeftijd te verhogen. En dinsdag zwelt de kritiek op het gesputter van de FNV aan. De kleine vakcentrale MHP waarschuwt dat de vakbeweging hierdoor de regie op het pensioendossier dreigt te verliezen.

Of dat ook echt zal gebeuren? VNO-NCW, de belangrijkste onderhandelingspartner van de FNV op dit onderwerp, houdt zich op de vlakte. Maar duidelijk is dat die niet van plan is zomaar de stekker te trekken uit het hoofdlijnenakkoord van vorig jaar juni. 'We kunnen geduld opbrengen, het gaat om grote maatschappelijke belangen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden