Opinie

'De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet zelf onderzocht worden'

In welke mate moeten de IGZ en OM mede verantwoordelijk gehouden worden voor de dood van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn?, vraagt psycholoog René Diekstra zich af.

Beeld anp

De zelfdoding van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn en de gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen, hebben bij artsen en het publiek voor grote onrust gezorgd. Die onrust betreft op de eerste plaats de vragen aangaande palliatieve sedatie en euthanasie die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie (OM) door hun gedrag hebben opgeroepen. Maar die onrust breidt zich ook uit naar een andere kwestie, te weten of, en zo ja in welke mate IGZ en OM mede verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de dood van Tromp. Anders gezegd, kan er gezien de handelwijzen van beide instanties gesproken worden van dood door schuld?

Op grond van de informatie die ik van een aantal direct betrokkenen uit de omgeving van Tromp heb ontvangen, lijkt dit niet uitgesloten. Integendeel. Zo heeft de IGZ, hoewel ze wist dat het relaas dat het AMC van een co-assistent over de praktijkvoering door Tromp had ontvangen, noch door de co-assistent noch door het AMC zelf aan Tromp was voorgelegd, dit zonder meer aan het OM doorgegeven. Dat heeft Tromp vervolgens onder de verdenking van moord op een patiënt verhoord. Op grond van het nog altijd geheim gehouden verslag van het OM heeft de IGZ Tromp als arts geschorst met als argument dat hij een gevaar voor zijn patiënten vormde. Moord op een patiënt en een gevaar voor de veiligheid van andere patiënten, hoe dodelijk wil je een beschuldiging hebben.

Tendentieus
Hoewel naar mijn overtuiging het relaas van de co-assistent tendentieus en gebrekkig is, zwijgen IGZ en OM daarover. En voor zover het relaas bepaalde feiten correct weergeeft, leveren deze geen argument Tromp postuum als moordenaar en patiëntgevaarlijk weg te zetten.

Als suïcidoloog ben ik in de behandelpraktijk en in wetenschappelijk onderzoek bij herhaling zelfdodingen tegengekomen waarbij het handelen van personen en instanties uit de omgeving een uitlokkende en zelfs doorslaggevende rol heeft gespeeld. Dit wordt echter zelden uitgezocht. Vrijwel altijd sluit de samenleving bij zelfdoding meteen het boek, wast haar handen in onschuld en heeft er niets van geleerd. Dat mag met de zelfdoding van Tromp niet gebeuren.

Rookgordijn
IGZ lijkt bezig een rookgordijn op te trekken voor haar rol in deze zelfdoding door haar onderzoek uit te breiden naar apothekers en anderen die mogelijk Tromp aan de gebruikte hoeveelheid morfine hebben geholpen. Velen die mij daarover geschreven hebben en ik zelf vinden echter dat het IGZ zelf onderwerp van onderzoek dient te worden. De stappen daartoe worden inmiddels gezet.

Dat onderzoek moet onafhankelijk geschieden van een onderzoek waartoe de ministers Schippers en Opstelten door de Tweede Kamer worden opgeroepen. Beide bewindslieden hebben inmiddels hun kruit verschoten door bij brief van 1 november aan de Kamer, zonder het daarvoor noodzakelijke onafhankelijke onderzoek te hebben laten uitvoeren, het optreden van IGZ en OM als 'juist en met respect voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen' af te dekken.

René Diekstra is psycholoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden