De inkeer van ING is een goed teken - hoe duurzaam het is blijft de vraag

Hopelijk lukt het de ING-commissarissen zelf met een redelijk salarisvoorstel voor de directeur te komen.

CEO Ralph Hamers (R) en voorzitter van de raad van bestuur Jeroen van der Veer (L) tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING Groep N.V. Beeld anp

Jesse Klaver neemt geen genoegen met de knieval van Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING. Hij wil dat ING elk salarisvoorstel voortaan eerst aan de minister van Financiën voorlegt. Je zou hopen dat deze nieuwe regels niet nodig zijn. Dat de commissarissen van ING verstandig genoeg zijn zelf een gezonde afweging te maken. De inkeer van Van der Veer is een goed teken: ING trekt zich nog wel degelijk iets aan van wat de maatschappij vindt. Maar hoe duurzaam is dit inzicht?

Het blijft wonderlijk hoe snel nieuwe ING-commissarissen zich de logica van het internationale bedrijfsleven eigen maken. Het overkwam eerder oud-premier en oud-vakbondsman Wim Kok, die ook al instemde met een forse salarisverhoging voor de ING-top. Dit keer zijn Jan Peter Balkenende en Hans Wijers aan de beurt, beiden gerenommeerde ex-politici van wie je enig gevoel voor de maatschappelijke verhoudingen zou mogen verwachten.

Het onbegrip tussen de ING-top en de samenleving toont een elite die in toenemende mate op zichzelf is gericht. Sinds het kapitaalverkeer in de jaren tachtig werd vrijgegeven, zijn de bankdirecties en de samenleving snel uit elkaar gegroeid. De bankiers gingen zich richten op de kapitaalverschaffers en wrongen zich in allerlei bochten om de aandeelhouders te behagen, inclusief prestatiebeloningen die gekoppeld waren aan de aandelenkoers.

De bestuurders voelden zich steeds minder verantwoordelijk voor het land waar ze gevestigd waren. Het werd een sport zo min mogelijk belasting te betalen. Pas bij de kredietcrisis werden ze met de neus op de feiten gedrukt. Banken die dreigden om te vallen, konden niet anders dan terugvallen op de overheid. De hoop was dat dat hun wereldbeeld op de kop zou zetten. Maar ze gingen al snel vrolijk verder waar ze in 2007 waren gebleven, mét bijbehorende salarissen. Het duidt op een zorgwekkende intellectuele luiheid.

Hans Wijers mag als nieuwe president-commissaris een nieuw salarisvoorstel doen. Hopelijk slaagt hij erin met een diepgravender verhaal te komen dan het oppervlakkige over internationale concurrentie waarmee het bedrijfsleven nu al jaren forse salarisverhogingen verdedigt. Anders zit er niets anders op dan Jesse Klaver te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden