De ijsbaan van Uilesprong is een kwartier te laat

Zaterdagavond is Frieda van den Berg iets voor middernacht de stikdonkere nacht ingelopen om handenklappend de eenden te verjagen van de ijsbaan....

Van den Berg is eigenaar van het naast de ijsbaan gelegen café Ulesprong, dat bijna 150 jaar oud is. 'Ik ben met de vut en doe alleen nog buurtactiviteiten. Maar tijdens het schaatsen zijn we natuurlijk open.' Waarom ze midden in de koude nacht eenden loopt te verjagen? 'Er is felle competitie tussen de ijsverenigingen hier.'

Zondagochtend was het een spannend moment voor de voorzitter en de secretaris van de ijsvereniging 'Lyts Begjin' (Fries voor Klein Begin). Drie centimeter lag er in Uilesprong op de baan. Nadat voorzitter Rinze Bruinsma met weerman Piet Paulusma had gebeld ('Die man is een heilige voor de ijsclubs hier', zegt Van den Berg) waagden ze de gok. Iets voor tienen namen Bruinsma en penningmeester Hatty Roest contact op met de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) om een wedstrijd op maandag aan te melden.

Groot was de teleurstelling toen bleek dat de ijsvereniging van Haulerwijk een kwartiertje eerder de hoofdprijs al had weggekaapt: de eerste korte baanwedstrijd op natuurijs voor mannen, waar zeker veertig deelnemers aan meedoen. Het gehucht Uilesprong moet het nu met de vrouwenwedstrijd doen.

'We hadden zaterdag het plan om ons op te geven, maar we durfden het nog niet aan. Het was toen nog niet eens begonnen te vriezen', zegt Bruinsma. Zijn penningmeester: 'Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er nog water op de baan staat als je belt'.

In Haulerwijk loopt penningmeester Jan Kramer net zo te glimmen als zijn ijsbaan, midden in een nieuwbouwwijk. Het is al de tweede keer achter elkaar dat IJsvereniging Nooit Gedagt de primeur heeft. Waar normaal auto's staan geparkeerd, moet maandag worden geracet op een 7 centimeter dikke ijsvloer.

In Uilesprong (Ulesprong op zijn Fries) vinden ze dat asfalt maar niks. De banen met een harde ondergrond hebben een voordeel, zegt Bruinsma, omdat daar minder water op staat dan op een weiland, waardoor het eerder bevriest. 'Ik ga daar toch eens over praten met mijn collega in Nijelamer', zegt hij in volle ernst.

De kortebaanwedstrijd is niet het enige waarom deze dagen in het Noorden wordt gestreden. De sintelbaan in Veenoord (Drenthe) en de skeelerbaan in Zuidlaren (Groningen) bevechten elkaar om het hardst wie de eerste marathon op 'natuurijs' krijgt. Op deze banen wordt urenlang met een dun laagje water gesproeid als het vriest.

Voorzitter Jan-Geert Veldkamp van de baan in Zuidlaren heeft wallen onder zijn ogen omdat hij al een hele nacht op de trekker rondjes op de baan met de watertank heeft gereden. Dat gaat de nacht van zondag op maandag weer gebeuren om de minimale 3 centimeter te verkrijgen.

Veldkamp: 'Ik verwacht dat de KNSB geen beslissing neemt, dus dan maken de marathonrijders en ploegleiders uit waar ze gaan rijden.' Hij klampt zich vast aan de woorden van de laatste winnaar van de Elfstedentocht, Henk Agenent, die zei dat hij maandag naar Zuidlaren komt.

Als het ijs dat tenminste toelaat. De berichten zijn zondagavond niet bemoedigend. 'Het vriest nu maar 2 graden terwijl we min 7 nodig hebben', zegt Bruinsma van de ijsbaan in Uilesprong bezorgd. 'Het wordt kielekiele.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden