De ideale personificatie van de aloude hippie

Hoewel hij zelden vast werk had, was Jos Meeuws altijd actief: in de politiek en daarbuiten. Ieder initiatief waar hij achter stond, kon op zijn steun rekenen.

Jos Meeuws.

Zo worden ze niet meer geboren, zo gaan ze alleen nog maar dood. Jos Meeuws was tot het einde van zijn leven de ideale personificatie van de aloude hippie, een icoon van de love & peace-generatie van de jaren zestig.

Lang haar, shaggie tussen de vingers, biertje in de hand, gemeenteraadslid voor de CPN/PSP, GroenLinks en zijn eigen partij M&M. Hij voerde actie vóór het behoud van een oud klooster of tégen de aanleg van een randweg. Hij was dienstweigeraar, lid van een vredesgroep en een milieugroep. Hij had geen rijbewijs en werkte vanaf 1970 steevast voor een jongerencafé. Zijn favoriete muziek kwam van The Allman Brothers, Bob Dylan en Frank Zappa's Mothers of Invention.

Niet iedereen was het altijd met hem eens, maar zijn dood op 15 juli - na een totaal onverwachte hersenbloeding één dag eerder - kwam aan als een mokerslag in de gemeente Echt-Susteren. Voor deze gemeente met tien kernen in het midden van Limburg was hij maar liefst negen perioden raadslid. Zijn uitvaart op het gemeentehuis, waarbij in het lokale dialect zijn kleurrijke leven werd herdacht en gevierd. Hij werd maar 63 jaar.

Jos Meeuws kwam uit een mijnwerkersgezin van vier kinderen. Hij deed twee jaar HBS, daarna de Mulo en sjeesde vervolgens door naar de Kunstenaarsacademie in Maastricht. Hij was altijd actief, maar vast werk had hij zelden - echt een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken.

Zijn roeping lag bij het vrijwilligers- en actiewerk. Bijna iedere vereniging in de gemeente maakte gebruik van zijn diensten. Iedere actie kon op zijn steun rekenen, al was het voor het behoud van een spoorwegovergang. Hij was met Dirk de Vroome ('de rooie reus') een keer bij een rechtzaak aanwezig. De Vroome droeg alleen een rode pij. Uit respect voor de rechtbank werd hem verzocht deze uit te doen, omdat men in de veronderstelling was dat hij hieronder gewoon gekleed zou zijn. Hij bleek helemaal naakt te zijn. In een actie tegen het jagersgilde stak Meeuws zich in een konijnenpak en trok zo door de bossen.

Al op 25-jarige leeftijd trad Meeuws toe tot Initiatiefgroep '78, een progressieve jongerenbeweging. Vier jaar later werd Meeuws voor de lokale combinatie PSP/CPN verkozen voor de gemeenteraad. Na een onderbreking van vier jaar (Meeuws noemde dat een foutje van de kiezers), keerde hij in 1990 terug namens GroenLinks. Sindsdien zat Meeuws ononderbroken in de gemeenteraad. De laatste jaren, na een breuk met GroenLinks in 2012, ging Meeuws verder met Evert Masthoff onder de naam M&M. Sinds 2010 was hij de nestor (langst zittend gemeenteraadslid) van de gemeente. Hij had gezag. Hij was iemand die de vinger op de zere plek kon leggen en geen blad voor de mond nam. Zijn standpunten wist hij te verpakken met veel humor.

Buiten de politiek had hij een zo actief bestaan dat er geen ruimte voor werk over was. Zestien jaar lang was hij het gezicht van het legendarische jongerencafé 't Hoekje. Hij was radiomaker bij de lokale omroep van Echt-Susteren. Hij was mede-oprichter van de werkgroep Milieu Echt en van het politieke maandblad Het Gat, runde een adviesbureau voor dienstweigeraars, streed voor hogere pensioenen van ex-mijnwerkers. Maar ook allerlei andere verenigingen konden op zijn inzet rekenen: van het kunstenaarscollectief KC61 tot en met Vastelaovesvereniging De Aester Sjaelen Uul Pey-Echt. Sinds 1991 was Meeuws ook de drijvende kracht achter het Limburgs Straattheater Festival dat altijd plaatsvond in de laatste week van de zomervakantie. Meer dan veertig gemeenten namen hieraan deel.

Jos Meeuws wordt overleefd door zijn vrouw en twee kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden