De ideale Couperus-acteur

'Tolstoï heeft grooten indruk op mij gemaakt, maar ik heb, voor zoover ik mij in mijn werken kan terugdenken, voor Eline geene Russische herinneringen noodig gehad. Zij is, volgens mijn oordeel, geheel en al oorspronkelijk Haagsch', schreef Louis Couperus in 1889, gevraagd daar de overeenkomsten tussen zijn roman Eline Vere (1889) en Anna Karenina (1878) van de grote Rus.


In Arabesken (nr. 36) van het Couperus Genootschap staat Liesje Schreuders in een boeiend artikel stil bij de overeenkomsten en verschillen (Anna de overspelige, Eline het tragische individu) tussen beide beroemde romans met nerveuze en ongelukkige hoofdpersonen.


Gé Vaartjes herdenkt de acteur Lex van Delden (1947-2010), die in 1969 een geweldige Addy van der Welcke vertolkte in de tv-bewerking van De boeken der kleine zielen van Couperus. Later speelde hij ook in De stille kracht, Van oude mensen, en Noodlot. Tenger, melancholisch, en met een verfijnde, wat slepende dictie, was Van Delden 'fysiek en mentaal' de ideale Couperus-acteur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden