De 'iconische duinvogel' tapuit is nog niet gered

Aflevering 29: het redden van de tapuit kent een weerbarstige praktijk.

Beeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

Ik was nog niet klaar met de tapuit. Eerder bezocht ik Herman van Oosten, die in de duinen bij Bakkum het uitsterven van een minipopulatie op de voet volgde. Maar hier in de duinen tussen Groote Keeten en Den Helder is nog een populatie van zeker vijftig paar, op ongeveer 250 in heel Nederland. De provincie maakt zich bovendien sterk voor deze 'iconische duinvogel'. Er is een doelstelling: honderd broedparen in 2022. Onder meer te bereiken door extra rust in de duinen in het broedseizoen.

Maar ja, nu sta ik hier, even ten zuiden van vuurtoren De Kaap, en blijkt de praktijk weerbarstig. Ja, er zijn vijftig broedpaartjes, zegt Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek, die hier al jaren tapuiten telt en ringt, 'maar een paar jaar geleden waren het er nog 65'. Tapuiten hebben laag gras nodig, en veel konijnenholen, om in te broeden. Het lage gras verdween in de laatste decennia, vanwege de neerslag van ammoniak uit de intensieve landbouw en vanwege het instorten van de konijnenstand door ziekten, waardoor er ook minder konijnenholen zijn. De tapuitenstand kelderde, hier, in Nederland, in Europa. Nog een gevolg: de vossen, die in de duinen vooral leefden van konijnen, stortten zich op de tapuitennesten.

Het tij werd gekeerd. In de duinen wordt nu gemaaid en gegraasd, er zijn weer wat konijnen, en de nesten worden met gaas tegen de vossen beschermd. De tapuitenstand kroop in dit bolwerkje weer langzaam omhoog.

Tapuit. Beeld KINA

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Tot drie jaar terug. Toen meldde zich een mysterieuze predator. Mogelijk een bunzing, aldus Majoor. In elk geval een rover die klein genoeg is om door het vossengaas heen te kunnen. Zeker acht nesten - met broedend volwassen vrouwtje - heeft hij dit jaar verorberd. Vandaar dat ook Tim Zutt en Carola van den Tempel van Landschap Noord-Holland er vandaag bij zijn. Ze inspecteren de cameravallen waarop de dader moet worden betrapt. Tot nu toe hadden ze pech. De eerste cameraval werd gestolen. Bij een tweede leeggegeten nest bleken de batterijen van de camera op. En ook vandaag wordt de dader niet bekend. De tapuit is nog niet gered.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden