Analysestijging huurprijzen

De huurprijzen zijn het afgelopen jaar harder gestegen: vier grafieken

De huurprijzen zijn het afgelopen jaar harder gestegen dan daarvoor, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De prijsstijging van 2,9 procent tussen juni 2019 en juni 2020 is de hoogste stijging sinds 2014 en wordt veroorzaakt door de hogere inflatie. Als de inflatie hoger is, mogen verhuurders hun prijzen ook extra verhogen.

Ook woningcorporaties hebben hun huren extra verhoogd, maar de grootste stijging was zichtbaar bij particuliere verhuurders van sociale woningbouw. De dure woningen in de vrije sector zijn de afgelopen maanden minder hard opgelopen dan voorheen.

De huren kunnen extra stijgen als een oude huurder zijn woning achterlaat. De verhuurder grijpt dat moment aan voor een extra verhoging. De oude woning wordt dan opeens 9,5 procent duurder.

Amsterdam was jarenlang de plek waar de huren in de grote steden het snelste opliepen, maar dit jaar is de huurstijging in Rotterdam en Den Haag groter. Deze hogere stijging komt deels doordat bij een woningwissel de verhuurder het tarief extra opschroeft.

Bij dit artikel vertelt de Volkskrant het verhaal van de huurprijzen aan de hand van grafieken. Graag horen we uw mening over deze aanpak. Laat het ons weten via innovatie@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden