De hulptroepen van Wouter Bos

Journalisten? Links gespuis! Die wetenschap is niet nieuw, al helemaal niet sinds Pim Fortuyn er dankbaar gebruik van wist te maken....

Jean-Pierre Geelen

Politieke kleur is moeilijk te meten, vandaar dat het blad de hoofdredacties vroeg naar eventuele lidmaatschappen van politieke partijen van de medewerkers. Niet iedereen was even mededeelzaam: ‘Het gaat erom dat zij interessante bijdragen aan de krant leveren en zich van elkaar onderscheiden’, aldus het antwoord van Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter, die net als Volkskrant-collega Pieter Broertjes de vraag niet relevant vond. En dus belde HP/De Tijd de columnisten en andere opiniemakers persoonlijk af.

Eerst de Volkskrant: dat de columnisten Marcel van Dam en Ronald Plasterk, verbonden zijn (geweest) aan de PvdA, mag bekend worden verondersteld, al staat het nooit onder hun stukken. Kees Beekmans staat (onverkiesbaar) op de lijst van de PvdA. Verkiesbaarder is Mei Li Vos, die dan ook haar column bij VK Banen (en Vrij Nederland) moest inleveren. Evelien Tonkens is oud-Kamerlid voor GroenLinks, en Pieter Hilhorst wil niet zeggen van welke partij hij lid is, maar HP/De Tijd schat hem in op GroenLinks.

Zelfs het immer objectieve NRC Handelsblad blijkt zijn PvdA’ers in huis te hebben: Heleen Mees, Margo Trappenburg en Flip de Kam zijn lid, terwijl overigens Elsbeth Etty en Anil Ramdas moeilijk verdacht kunnen worden van een lidmaatschap van CDA of VVD.

Bij Trouw is adjunct Gerbert van Loenen naar eigen zeggen lid van ‘een centrum-rechtse partij’, het AD heeft in Mohammed Benzakour een lijstduwer van de Partij voor de Dieren. Defensiespecialist Co Kolijn (Vrij Nederland en NOS-Journaal) is PvdA-lid.

Samenvattend: 28 columnisten en commentatoren zijn partijlid, in 16 gevallen is dat de PvdA. GroenLinks heeft onder de opiniemakers vier vertegenwoordigers, SP en de Partij voor de Dieren hebben er elk één. Aan gene zijde van het spectrum bevinden zich slechts drie CDA’ers (waarvan twee bij Het Financieele Dagblad, dat er drie PvdA-leden tegenover heeft staan) en twee VVD’ers. HP/De Tijd: ‘Kennelijk zijn linkse denkers genetisch beter in staat leesbare artikelen af te scheiden dan rechtse’.

Natuurlijk: je weet nooit wat verzwegen wordt, laat staan welke meningen andere scribenten erop nahouden. Maar lidmaatschappen zijn de enige meetbare criteria.

Onder een stuk zou volgens HP altijd vermeld moeten worden dat de auteur zich zo sterk met een partij verbindt dat hij bereid is contributiegeld af te dragen. ‘Identificatie gaat namelijk gepaard met loyaliteit, en dus met mantels der liefde, oogjes toeknijpen en in de bres springen.’

Het weekblad (waar naar eigen zeggen alleen columnist J. A. A. van Doorn ooit medewerker was van de liberale Teldersstichting en oud-minister Hans Gruijters van D66 ooit buitenlandcommentator) organiseert vanavond De avond van de scherpe pennetjes, een columnistenavond ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van columnist Max Pam. In De Rode Hoed; was dat niet een linkse kerk?

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden