De huidige stand: China 170, Taiwan 24

AMSTERDAM We hebben onszelf in de voet geschoten, klonk het woensdag vanuit Malawi op internet, het wachten is nu op dat giftige Chinese speelgoed, dat de Verenigde Staten al niet meer in mag....

In de rest van de wereld veroorzaakt het nauwelijks ophef, maar dat Malawi recentelijk zijn diplomatieke banden met Taiwan heeft verbroken ten faveure van China, is in Taiwan én Malawi niet onopgemerkt gebleven. Na 41 jaar verbrak het straatarme, door land omsloten Afrikaanse land vorige week de banden met Taipei. De ambassade wordt verplaatst naar Peking, waar Taiwan sinds 1949 als een afvallige provincie wordt beschouwd. Boosheid natuurlijk bij de regering in Taipeh, dat Malawi jaren met veel geld en andere hulp heeft gesteund.

Taiwan heeft het, sinds de Verenigde Staten na het historisch bezoek van president Richard Nixon ‘vasteland’ China erkende, toch al zo moeilijk. Steeds minder landen hebben diplomatieke betrekkingen met Taipei. De huidige stand: China-Taiwan 170-24.

Het gerucht hing al een tijdje in de lucht dat Malawi was benaderd door Peking. Maar toen de ambassadeur van Malawi in Taiwan eerder deze maand door de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken James Huang naar de verhuisgeruchten werd gevraagd, antwoordde ambassadeur Thengo Maloya glashard dat de relatie Taiwan-Malawi stabiel zou blijven. Terwijl toen, zo gelooft Taiwan, de ‘deal’ met Peking al was gemaakt. De Malawiërs zijn ‘bedriegers’, klinkt het in Taipei, die Peking geholpen hebben Taiwan publiekelijk ‘te vernederen’.

Extra pijnlijk was het voor Taiwan toen minister Huang twee weken terug op doorreis de Malawische hoofdstad Lilongwe trachtte te bezoeken, om opheldering te krijgen over de voor Taiwan zo pijnlijke transfer. Huang was niet welkom, hij werd weggestuurd als een stoute schooljongen, officieel omdat het ‘die dag juist een nationale feestdag was’.

Volgens lokale kranten is de regering van Malawi gemasseerd met Chinese hulp ter hoogte van 6 miljard dollar. Diezelfde kranten waarschuwen hun regering voor al te innige banden met het grote China. ‘We moeten onze burgers wel beschermen’, schrijft The Daily Times.

Die burgers hebben meteen te lijden van de diplomatieke verhuizing naar Peking. Taiwan heeft met onmiddellijke ingang al zijn medisch personeel weggehaald uit een ziekenhuis in Mzuzu, dat met Taiwanees geld in noord-Malawi was gebouwd. Ook het materiaal waar de bevolking op aids kan worden getest, wordt teruggehaald. Een ramp, want in Malawi, landje van 13 miljoen inwoners, sterven elk uur tien mensen aan deze ziekte. Ook elders in Malawi werden Taiwanese experts teruggeroepen.

Ook voor Taiwan is het leed nog niet geleden. De Marshall-eilanden en Guatemala overwegen ook een overstap naar Peking.

Rolf Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden