De houdbare blokkenfoon

Oude telefoons belanden in een la of worden weggegooid. Terwijl er vaak maar een klein deeltje stuk is. Phonebloks heeft een alternatief.

Op 10 september zette Dave Hakkens (25), net afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, een filmpje op YouTube. 'Elke dag gooien we miljoenen elektronische apparaten weg omdat ze oud en versleten raken', zegt een buitenbeeldstem in het Engels bij een decor van camera's, telefoons, desktops en Mp3-spelers. 'Maar meestal is het maar één van de onderdelen die het mankement veroorzaakt.' Zou het geen mooi idee zijn als we een duurzame telefoon hadden: eentje met losse blokjes, die we simpelweg kunnen vervangen wanneer het onderdeel kapot gaat of aan verbetering toe is, zonder dat we de hele telefoon hoeven weg te gooien?

Een maand later is het filmpje 16 miljoen keer bekeken en worden Hakkens en zijn kompaan Gawin Dapper van China tot de VS gevraagd om over hun project 'Phonebloks' te praten. Een werkend prototype is er nog niet, wel een fraai model dat qua ontwerp lijkt op een kruising tussen Lego en de strakke lijnen van een smartphone. Dat het technisch uitvoerbaar is, daar twijfelen Hakkens en Dapper niet aan, zegt de laatste, die de interviewhonneurs waarneemt voor Hakkens, die woensdagmiddag net door de douane op Schiphol is komen lopen na een reis langs potentiële investeerders in Silicon Valley. De uitdaging is nu om partners te vinden die de blokkenfoon werkelijkheid helpen maken, zegt Dapper.

De oorsprong van het idee, zegt Dapper telefonisch - hij belt met een eerste generatie iPhone, een Neanderthaler onder de smartphones - lag bij de kapotte camera van Hakkens. 'Alleen maar omdat een heel klein onderdeeltje van 12 cent door een val was stukgegaan, moest hij een nieuwe camera kopen.' Onze elektronische apparaten worden op zo'n manier gemaakt dat ze niet al te lang meegaan, zegt Dapper. Ingecalculeerde veroudering. Producten worden bijvoorbeeld van krakkemikkige materialen gemaakt die na een tijdje stukgaan, zodat we een nieuwe camera, pc of telefoon moeten kopen. Telefoonfabrikanten hebben nog andere trucs: het uiterlijk en de mogelijkheden van een telefoon aanpassen, in de hoop modegevoelige consumenten naar de winkel te lokken, of de software van oude modellen niet meer actualiseren, zoals van Dappers bejaarde iPhone.

Met hun bedrijf Phonebloks willen Dapper en Hakkens een alternatief bieden. Met Phonebloks zou je niet alleen makkelijker kapotte onderdelen kunnen vervangen, maar ook je telefoon samenstellen zoals je zelf wilt. Wie zijn gegevens bijvoorbeeld opslaat 'in de cloud', heeft weinig telefoongeheugen nodig en zou in plaats daarvan een betere batterij of camera kunnen nemen.

Voor multinationals als Samsung en Apple lijkt het ongunstig om Phonebloks te steunen. Maar over interesse heeft Phonebloks niet te klagen. Dapper en Hakkens hebben geheimhoudingsverklaringen moeten tekenen, dus namen mogen ze niet noemen, maar ze zijn in gesprek met habitués uit de lijst van zakenblad Forbes met 's werelds 500 grootste bedrijven, zegt Dapper.

Een patent hebben ze niet. 'Het is niet onze intentie er miljoenen mee te verdienen', zegt Dapper. Maar hoe willen ze enige controle houden? 'Daar zijn we scenario's over aan het uitwerken. We kunnen financiers werven; een andere optie is om van Phonebloks een non-profitorganisatie te maken, zodat we een concept kunnen ontwikkelen en een platform kunnen opzetten waarvan iedereen gebruik kan maken. Dan zou je met een 3D-printer je eigen blokjes kunnen maken om een geheel persoonlijke telefoon mee samen te stellen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden