De Hoop Scheffer: vertraagd terugtrekken mogelijk
Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zou zich kunnen voorstellen dat Nederland zijn militairen ‘vertraagd’ terugtrekt uit de Afghaanse provincie Uruzgan.
Hij maakte dat dinsdag duidelijk in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Twee jaar geleden besloot het kabinet dat ons land in augustus dit jaar stopt als leidende natie in Uruzgan, waarna de terugtrekking tot het einde van het jaar zou lopen.
Langer blijven
De Hoop Scheffer zinspeelde dinsdag op de mogelijkheid om zes, zeven of acht maanden langer te blijven. Op die manier kan Nederland, net als de rest van de internationle gemeenschap, betrokken blijven bij Afghanistan.
Het kabinet buigt zich momenteel over de toekomstige bijdrage aan Afghanistan. De PvdA wil de militairen sowieso weghalen uit Uruzgan. De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) willen juist een langer verblijf met een kleinere missie bestuderen. Maandag overlegden de meest betrokken ministers opnieuw over het onderwerp. Onduidelijk is nog wanneer het kabinet in staat is een besluit te nemen. Dat moet uiterlijk 1 maart gebeuren.
De Hoop Scheffer herhaalde dat hij het belangrijk vindt dat ons land betrokken blijft bij Afghanistan. Volgens hem zou een definitief vertrek uit het land internationaal geen ‘verpletterende’ indruk maken.
Commissie-Davids
De Hoop Scheffer zei in het radioprogramma ook dat Nederland niet achter de Verenigde Staten aanliep toen ons land in 2003 besloot de Amerikaanse inval in Irak politiek te steunen. Hij is het op dit punt niet eens met de commissie-Davids, die de besluitvorming van het kabinet in de kwestie-Irak onderzocht.
De Hoop Scheffer is wel blij met de conclusie van de commissie dat er geen verband is tussen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO en het Nederlandse besluit destijds. ‘Voor mij is dat de allerbelangrijkste conclusie van het rapport’, zei De Hoop Scheffer. Hij is blij dat de suggestie van tafel is geveegd, omdat zijn persoonlijke integriteit in het geding was.