De Hoop Scheffer: 'Operatie IS effectiever in Irak én Syrië'

Het is effectiever om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak aan te vallen maar ook in Syrië. Dat zei Jaap de Hoop Scheffer, voormalig baas van de NAVO, vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

redactie
Jaap de Hoop Scheffer (rechts) in 2011 met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Beeld AP
Jaap de Hoop Scheffer (rechts) in 2011 met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates.Beeld AP

Het kabinet wil nu alleen aan de internationale militaire acties in Irak meedoen, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor Syrië is. Frankrijk en Groot-Brittannië zitten ook op dat spoor. De VS bombarderen wel in Syrië, samen met enkele Arabische landen.

De Hoop Scheffer denkt niet dat het VN-mandaat er komt, omdat de Russen tegen zijn. Maar er zijn andere mogelijkheden voor ingrijpen, stelde hij. De Hoop Scheffer zit op één lijn met zijn partijgenoot Sybrand Buma, fractieleider in de Tweede Kamer, die ook pleit voor acties in beide landen.

'IS niet te verslaan met militaire inzet'
Overigens denkt de CDA-prominent niet dat de militaire inzet IS kan verslaan, maar de extremistische beweging hooguit kan indammen. 'Het is bovendien een illusie om te denken dat het Westen de ernstige problemen in het Midden-Oosten kan oplossen. De oplossing moet uit de regio zelf komen.'

Wel noemde hij het opvallend en politiek heel belangrijk dat Arabische landen meedoen met de acties tegen IS. 'De vraag is alleen hoe lang dit front zo blijft. Als de acties lang duren zal dit onder spanning komen.'

De Hoop Scheffer benadrukte dat de bombardementen tegen IS op dit moment wel nodig zijn, ook al om hun olie-inkomsten van 1 tot 2 miljoen dollar per dag te onderbreken.

Jaap de Hoop Scheffer (rechts) in 2011 met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Beeld REUTERS
Jaap de Hoop Scheffer (rechts) in 2011 met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden