De Hoop Scheffer nieuwe secretaris-generaal NAVO

Jaap de Hoop Scheffer wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat heeft de NAVO maandagmiddag in Brussel bekendgemaakt...

Het is nog niet precies duidelijk wanneer De Hoop Scheffer zijn werkzaamheden in Brussel begint. De Hoop Scheffer volgt de Brit Lord Robertson op die in de loop van december vertrekt na vier jaar de hoogste baas te zijn geweest van de NAVO.

De scheidende secretaris-generaal meent dat zijn opvolger Jaap de Hoop Scheffer 'super gekwalificeerd' is. 'Ik ben erg blij met het besluit om De Hoop Scheffer aan te wijzen als nieuwe secretaris-generaal', liet Robertson maandag in een eerste reactie weten.

Volgens Robertson heeft de Nederlandse minister al zijn collega's geïmponeerd met zijn beoordelingsvermogen en zijn greep op de onderwerpen. Robertson stelt dat de NAVO voor uitdagende tijden staat. 'Ik ben verheugd dat we de juiste man gevonden hebben om ervoor te zorgen dat de NAVO 's werelds succesvolste defensiealliantie blijft.'

De naam van De Hoop Scheffer als kandidaat voor het NAVO-chefschap viel voor het eerst op een NAVO-bijeenkomst in Madrid, begin juni van dit jaar. Het kabinet ontkende de kandidatuur. 'Er is geen Nederlandse kandidaat', was afgelopen maanden het telkens terugkerende antwoord.

Maar De Hoop Scheffer was wél kandidaat, zij het niet officieel. Steeds meer landen schaarden zich achter de schermen of zelfs openlijk (België, Noorwegen) achter de naam van de in het buitenland nog redelijk onbekende Nederlander.

Het bezoek van premier Balkenende en De Hoop Scheffer aan president Bush op 3 september is achteraf bezien waarschijnlijk cruciaal geweest voor de kansen van De Hoop Scheffer. Vlak voor het geplande ontbijt met Bush en nationale veiligheidsadviseur Rice, sloten ook vice-president Cheney en minister Powell van Buitenlandse Zaken zich aan bij het overleg. Het werd zo in de woorden van een hoge Amerikaanse diplomaat een 'powerbreakfast'.

Volgens een bron met nauwe contacten in het Witte Huis lieten Balkenende en De Hoop Scheffer een uitstekende indruk achter. De ontmoeting was warm en er was een goede 'body language' tussen de Amerikanen en Nederlanders aan tafel.

De benoeming van De Hoop Scheffer is het hoogtepunt van de miraculeuze comeback van de twee jaar geleden opzij geschoven CDA-leider. Geboren in 1948 in een katholiek diplomatengezin in Amsterdam, vertrok De Hoop Scheffer na zijn studie Nederlands recht in Leiden en het 'diplomatenklasje' in 1976 voor twee jaar naar de ambassade in Ghana.

Daarna werkte hij twee jaar op de Nederlandse ambassade bij de NAVO in Brussel. In 1980 werd hij persoonlijk secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken. In die functie droeg hij in nog geen zes jaar tijd de tas van vier ministers: de VVD'er Van der Klaauw, de PvdA'er Van der Stoel en de CDA'ers Van Agt en Van den Broek.

Van 1979 tot 1982 was De Hoop Scheffer lid van D66. Daarna meldde hij zich bij het CDA, waarvoor hij in 1986 in de Tweede Kamer kwam. Door zijn felle debatten met onder anderen PvdA'ers als Pronk en Kosto verwierf hij zich snel de bijnaam 'De Hoop Keffer'. In 1993 was hij een van de Kamerleden die groot voorstander waren van het sturen van Nederlandse blauwhelmen naar Srebrenica.

In 1994 verloor De Hoop Scheffer de strijd om het CDA-fractievoorzitterschap van de bedeesde Heerma. Toen die na drie jaar vertrok, kreeg hij een nieuwe kans. Bij de verkiezingen in mei 1998 verloor het CDA echter onder zijn politiek leiderschap vijf zetels. Tijdens het tweede kabinet-Kok bracht De Hoop Scheffer niet de oppositie waarvan Paars wakker lag.

Na Paars kwam Pim Fortuyn en daarna Jan Peter Balkenende. Toen die premier kon worden, was hij niet vergeten dat De Hoop Scheffer na zijn vertrek uit de politiek niet was gaan natrappen. Balkenende vroeg hem voor het ministerschap op Buitenlandse Zaken. Die zozeer gedroomde post krijgt al na twee jaar een vervolg met een nog prestigieuzer baan in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden