De Hoofdstad Brasserie is één grote teleurstelling

Het kleine en goedkopere zusje van het beste restaurant van Amsterdam Bord'eau is de Hoofdstad Brasserie, in hetzelfde Excelsior. Mac van Dinther is nieuwsgierig of zij hetzelfde niveau kunnen evenaren.

null Beeld

Het beste restaurant van Amsterdam van 2011 was Bord'eau, van het geheel vernieuwde Excelsior hotel. Dat liet Johannes van Dam, de altijd even bescheiden culi-paus, noteren onder zijn eindejaarsinterview in de Volkskrant. Van Dam at er voor zijn 65ste verjaardag en deelde een 10- uit. Wie zijn wij om zijn oordeel in twijfel te trekken? - we zouden niet durven.

Maar het maakte wel nieuwsgierig naar de Hoofdstad Brasserie, het kleine en goedkopere zusje van Bord'eau, in hetzelfde Excelsior. De grandioze entree krijg je er voor dezelfde prijs bij. De door een portier aangezwengelde houten draaideur zwaait open naar een in rood gedompelde lobby waar kroonluchters hun licht laten schijnen over een portret van Freddy Heineken en andere Hollandse meesters.

We worden als een estafettestokje doorgegeven aan de gastheer die ons voorgaat naar de brasserie waar we wegzinken in rieten zetels met zachte kussens. Vloer en wanden zijn bedekt met stemmig hout, door de hoge ramen hebben we prachtig uitzicht op de Munttoren.

Genietend van voorpret laten we onze ogen gaan over de menukaart waar mooie oude klassiekers terugkomen. Behaaglijk zakken we onderuit en maken ons op voor een heerlijk avondje. Dan ineens zet iemand de koude douche aan.

Het begint al met het voorgerecht, op de kaart tamelijk grandioos aangeduid als 'Shrimp cocktail de l'Europe'. Dan verwacht je iets, maar niet een bakje geprakte avocado met krulsla en een kwak ijskoude garnalen, recht uit de koelkast. Een vingerkommetje roze cocktailsaus wordt apart geserveerd. De lulligheid spat er vanaf. De bediening die aanvankelijk uitermate begaan is met ons welzijn, stort als een kaartenhuis in elkaar zodra meer gasten arriveren. Bestellingen komen niet door, amuses worden vergeten, glazen blijven leeg, vieze borden staan lang op tafel.

Van het hoofdgerecht fleuren we niet echt op. Blanquette is een klassiek gerecht van zacht gestoofd kalfsvlees in een rijke saus van room en eidooier. De saus is goed, maar het bord is koud en de stukjes kalfsvlees zijn droog. De blanquette is opgesmukt met aardappelpuree, wortel en peultjes. Prima, maar iemand heeft bedacht dat zoetzure zilveruitjes ook wel lekker zouden gaan bij al die romigheid. Dat is zo, als het er een paar zijn en niet een paar lepels vol.

Echt steil achterover slaan we van het garnituur. Blanquette wordt traditioneel opgediend met een timbaaltje rijst. Zo klassiek hoeft voor ons ook weer niet. Maar het pannetje 'bonne femme', een schril mengsel van vette spekblokjes, aardappel in de schil en boontjes is van wegrestaurant kwaliteit.

De gratin die we er apart bij hadden besteld is een persiflage op het origineel: dikke schijven in room gedrenkte halfgare aardappel met een snel opgebrand kaaskorstje.

We zoeken troost in het dessert dat op de kaart staat als 'De authentieke millefeuille', met aardbeiencrème. Maar aardbeien zijn het zeker niet wat we proeven tussen drie lapjes bladerdeeg. Aalbessen, zegt de serveerster. Het smaakt tenminste. Na een portie kauwgombalachtige madeleines met dipsaus van witte chocolade bij de koffie, laten we ons met gebogen hoofd weer naar de uitgang begeleiden. Één troost: dat kan alleen maar beter worden in 2012.

Punten:
De kosten: 35 euro (drie gangenmenu)
Eten: 5
Bediening: 5
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 5

Het menu:
Garnalen cocktail de l'Europe
Blanquette de veau
Millefeuille met aardbeiencrème

Hoofdstad Brasserie
Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 CP Amsterdam
020-5311619
www.leurope.nl/hoofdstad-brasserie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden