De hoofdrolspelers: Heerts, Wientjes en Asscher

Werkgevers en werknemers zitten om tafel met het kabinet. Maar wie zijn dat eigenlijk? Hieronder korte profielen van de drie hoofdrolspelers: vakbondsman Heerts, werkgeversvoorman Wientjes en minister van Sociale Zaken Asscher.

Wientjes, Asscher en Heerts. Beeld ANP
Wientjes, Asscher en Heerts.Beeld ANP

A. J. M. (Ton) Heerts

Geboren
12 december 1966 in Tubbergen

Studie
Opleidingscentrum voor Officieren te Breda

Loopbaan
Heerts begint zijn carrière bij de Koninklijke Marechaussee. In 1994 wordt hij voorzitter van de marechausseevereniging Marver. Het voorzitterschap van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) volgt 6 jaar later. In 2003 komt hij in het federatiebestuur van de FNV. Op verzoek van de PvdA verruilt hij in 2006 de vakcentrale voor de Tweede Kamer. Hij houdt zich hier bezig met sociale zaken, justitie en financiën. Hij stelt zich in 2010 niet herkiesbaar. Sinds 23 juni 2012 is hij voorzitter van de FNV Vakcentrale en tegelijk voorzitter van de nieuwe vakbeweging in oprichting.

Bijzonderheden
Heerts leidt de FNV door een roerige tijd. De bonden binnen de vakcentrale krijgen in 2011 knallende ruzie over het akkoord dat voorzitter Agnes Jongerius had gesloten over de verhoging van de pensioenleeftijd. Jongerius stapt daarna op. Sindsdien wordt gewerkt aan een nieuwe organisatie en structuur voor de FNV. Volgende maand moet dat worden afgerond. Heerts heeft nog niet gezegd of hij voorzitter wil worden van de nieuwe vakbeweging. Op sociaaleconomisch gebied bevindt hij zich aan de rechtervleugel binnen de FNV en PvdA. Heerts is groot fan van FC Twente en voorzitter van de voetbalclub Apeldoornse Boys.

Ton Heerts. Beeld ANP
Ton Heerts.Beeld ANP

B. E. M. (Bernard) Wientjes

Geboren
19 mei 1943 in Amsterdam

Studie
Nederlands privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam

Loopbaan
Hij is van 1967 tot 1999 directeur-eigenaar van Wientjes Beheer BV in het Drentse Roden. Een onderdeel hiervan is Ucosan, een producent van kunststof badkuipen en douchebakken. Deze werkmaatschappij verkoopt hij in 1999 aan Villeroy & Boch. Daarna zit hij tot 2005 in de raad van bestuur van dit bedrijf. Sinds 30 mei 2005 is hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Bijzonderheden
Hij komt in 2009 in conflict met de FNV over de ophoging van de pensioenleeftijd. Het leidt tot een vertrouwensbreuk met de vakcentrale onder leiding van Agnes Jongerius. Pas 2 jaar later weten de sociale partners uiteindelijk overeenstemming te bereiken over de pensioenleeftijd. Het resultaat leidt tot een crisis binnen de FNV. Wientjes is verder al 3 jaar op rij de invloedrijkste Nederlander in de top 200 van de Volkskrant. Hij bekleedt een reeks nevenfuncties, waaronder het voorzitterschap van het Rijksmuseum Fonds.

Bernard Wientjes. Beeld ANP
Bernard Wientjes.Beeld ANP

L. F. (Lodewijk) Asscher

Geboren
27 september 1974 in Amsterdam

Studie
Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam

Loopbaan
Van 1998 tot 2006 is hij onderzoeker en docent aan het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 komt hij in de Amsterdamse gemeenteraad. Vier jaar later wordt hij in de hoofdstad wethouder met de portefeuilles financiën, jeugdzaken, educatie en project 1012. Sinds vorig jaar oktober is hij minister van Sociale Zaken en vicepremier in het kabinet van VVD en PvdA.

Bijzonderheden
Als wethouder van onderwijs stelde hij kwaliteitseisen waaraan basisscholen moesten voldoen. Verder is hij een van de gangmakers achter het terugdringen van het aantal prostitutieramen op de Wallen. Hij komt uit een bekende Amsterdamse Joodse familie van juristen en diamantairs. Zijn vader is advocaat, zijn moeder hoogleraar arbeidsrecht.

Lodewijk Asscher Beeld ANP
Lodewijk AsscherBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden