De hoofdpunten uit de State of the Union

WASHINGTON - Hieronder volgt een overzicht van hoofdpunten uit de State of the Union die de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond (lokale tijd) uitsprak in het Congres in Washington.

Barack Obama tijdens de State of the Union Beeld afp
Barack Obama tijdens de State of the UnionBeeld afp

ECONOMIE:
'Twee jaar na de zwaarste recessie die de meesten van ons ooit hebben meegemaakt, hebben de aandelenbeurzen een geweldige comeback gemaakt. De winsten van bedrijven zitten weer in de lift. De economie groeit weer.'

BEGROTING:
Obama wil de uitgaven van de federale overheid in de komende vijf jaar bevriezen. Het overheidstekort kan zo in het komende decennium afnemen met 400 miljard dollar. De export van Amerikaanse producten moet in 2014 zijn verdubbeld.

BELASTINGEN:
De president wil alsnog een eind maken aan de belastingvoordelen voor de rijkste 2 procent van de Amerikanen. Obama: 'Voordat we geld weghalen bij onze scholen, of beurzen bij onze studenten, moeten we miljonairs vragen af te zien van hun belastingvoordeel'.

SCHONE ENERGIE:
De president wil een eind maken aan miljardensubsidies voor oliemaatschappijen. Dit belastinggeld kan volgens hem beter worden geïnvesteerd in schonere energiebronnen. Zonne-energie, windenergie, aardgas en kernenergie zijn de energiebronnen van de toekomst, aldus Obama. In 2035 moet 80 procent van het Amerikaanse energieverbruik worden afgedekt door schone energiebronnen. De president wil verder dat de VS in 2015 het eerste land op aarde worden met meer dan een miljoen elektrische auto's.

BUITENLANDSE BETREKKINGEN:
In Afghanistan zou sprake zijn van vooruitgang. Wel wachten de Amerikaanse troepen in het Centraal-Aziatische land nog zware gevechten tegen opstandelingen. Het regime in Iran zou mede door Amerikaanse diplomatieke inspanningen meer dan ooit onder druk staan om te voldoen aan internationale verplichtingen op het gebied van nucleaire zaken. Obama deed geen mededelingen over het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

TERRORISME:
De strijd tegen het terrorisme werpt zijn vruchten af. Het terreurnetwerk al-Qaeda staat volgens Obama meer dan ooit onder druk in Pakistan, vermoedelijk de belangrijkste uitvalsbasis van de extremisten.

INTERNET:
Binnen vijf jaar moet 98 procent van de Amerikanen beschikken over een snelle internetverbinding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden