De Hond verstopt paaseieren, en vindt ze zelf weer

Zaterdag 12 november opent de Volkskrant met de vermeende 'Pim-potentie' van Marco Pastors en wijdt daar de voorpagina van het Vervolg aan....

Om twee redenen: Pastors heeft zich helemaal niet beschikbaargesteld voor de Kamer (integendeel) en de landelijke potentie vaneen Rotterdamse wethouder is op dit moment middels onderzoekhelemaal niet vast te stellen.

Waarom zien media, politici en politieke analisten overal eennieuwe Pim Fortuyn opduiken? Is het angst? In 2002 zag niemandde dreun aankomen die Fortuyn ging uitdelen. Dat zal ons nietweer overkomen, hebben alle betrokkenen zichzelf beloofd. Dus alsGeert Wilders zijn Onafhankelijkheidsverklaring publiceert, gevenalle 'kwaliteitsmedia' hem spreektijd. Als Peter R. de Vries metzijn politieke partij komt, maken honderden journalisten hunopwachting. Alle politici roepen om het hardst dat ze Wildersniet onderschatten en dat Peter R. de Vries met schitterendevoorstellen komt. Tamelijk doorzichtig, maar hier hebben we hettenminste over pretendenten: landelijk bekende persoonlijkhedendie zichzelf kandidaat stellen voor, in principe, het hoogstepolitieke ambt. In het geval van Pastors is hiervan geen sprake:het gaat over een afgezette Rotterdamse wethouder en lijsttrekkervan een lokale partij die heeft gezegd in Rotterdam te willenblijven. Slechts als hij wordt geroepen tot het vice-premierschapof hoger zal hij dit overwegen.

Volgens het onderzoek van Maurice de Hond vindt 30 procent vande Nederlanders Marco Pastors een aanwinst voor de politiek. Hoekan dat? Pastors mag blij zijn als 30 procent van de Nederlandershem kent. Gewone mensen kennen lokale politici van elders niet,ook niet als ze een column in Metro hebben.

Hoe komt De Hond aan zo'n percentage? Heel eenvoudig: hij legtzijn respondenten de situatie uit en vraagt vervolgens hunmening. Zo komt hij (op woensdag al, een dag na zijn aftreden)ook aan het oordeel dat 59 procent van 'alle kiezers' vindt datPastors ten onrechte is weggestuurd. Dit is het antwoord op eenvraag die wordt ingeleid met Pastors' uitlatingen overcriminaliteit onder moslims.

In deze inleiding wordt niet verteld dat hij het college hadmoeten beloven geen uitspraken te doen over moslims, omdat zijncollega-wethouder van integratie, Leonard Geluk (CDA), zijn werkanders niet kon doen. Door respondenten op deze manier eerst tevoeden, vind je zelfverstopte paaseieren. De uitkomsten van hetonderzoek zijn te vergelijken met de mening van een gemiddeldeoom die het woord neemt tijdens een verjaardagspartijtje.

De bedoeling van opinieonderzoek is dat de uitkomsten in eensteekproef vertaald kunnen worden naar de populatie: hetNederlandse electoraat. Daarom dient de steekproef representatiefte zijn voor de Nederlandse bevolking (dat weten we niet,daarover wordt niets gezegd) en de vraagstelling dient valide tezijn: meet wat je beoogt te meten (dat is ze in elk geval niet).De Honds onderzoek zegt niets over de landelijke potentie vanPastors.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden