De Hond: moordwapen ligt wellicht in graf weduwe

Het graf van het slachtoffer in de Deventer moordzaak moet worden geopend. Dat vindt opiniepeiler Maurice de Hond. Hij vermoedt dat vlak onder de grafsteen het mes is verstopt waarmee het slachtoffer, Jacqueline Wittenberg, in 1999 is doodgestoken....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Volgens De Hond is de verkeerde man, Ernest Louwes, veroordeeld voor de moord. De klusjesman van de weduwe, Michaël de J., zou de dader zijn en het mes onder de grafsteen hebben gelegd.

Het familiegraf van Wittenberg en haar man is onlangs onderzocht met een metaaldetector, in opdracht van De Hond. Uit het onderzoek, dat op video is vastgelegd, zou blijken dat een metalen voorwerp van 20 centimeter onder de grafsteen ligt. De opiniepeiler laat het graf bewaken totdat het is geopend. Er hoeft niet te worden gegraven; het moordwapen zou vlak onder de afdeksteen liggen.

De Hond baseert zich op een verklaring van de oud-beheerder van de begraafplaats in Deventer. Die zegt dat hij twee weken na de moord de klusjesman naar het graf zag lopen, met een groot etui. De J. ‘spookte iets uit’, maar van een afstand was dat niet goed zichtbaar. Toen hij vertrok, had hij het etui niet meer bij zich. De beheerder liep naar het graf. ‘Aan de zijkant van de grafsteen zag ik ruimte en ik denk dat Michaël het zwarte etui erin heeft geplaatst.’ Dat is niet eenvoudig te controleren, omdat de steen nu is verzakt.

De beheerder zou in 1999 een verklaring hebben afgelegd bij de politie. Hij zegt dat zijn verhaal toen in twijfel is getrokken en is verdraaid zonder dat hij dat wist. Sindsdien heeft hij gezwegen.

Justitie beraadt zich nog op een reactie. De advocaat van de klusjesman is boos. ‘Nu is De Hond echt de weg kwijt. Dit is belachelijk.’ Hij heeft de opiniepeiler onlangs aangeklaagd wegens laster en smaad. Nabestaanden van Wittenberg willen niet reageren.

Heeft De Hond aanwijzingen die sterk genoeg zijn om het graf overhoop te halen? Zijn advocaat Peter Plasman: ‘De aanwijzingen zijn vrij stevig. Er ligt zeer waarschijnlijk metaal in het graf. De beheerder heeft zich spontaan gemeld en zijn verklaring wordt onderbouwd door zijn werkgever. Waarom zouden getuigen dit verzinnen? Let wel: de klusjesman verzamelde messen van het merk Global. Die worden bewaard in een zwart etui.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden