De Hond moet over klusjesman inbinden

Maurice de Hond mag ‘klusjesman’ Michaël de Jong niet meer publiekelijk aanwijzen als moordenaar of verdachte van de moord op Jacqueline Wittenberg....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

De Hond zal zich houden aan het verbod, stelt zijn advocaat Peter Plasman. ‘Hij heeft steeds gezegd dat hij een uitspraak van de rechter zal respecteren.’ Het is vrijwel zeker dat hij het vonnis wel zal aanvechten in hoger beroep.

Sinds een jaar probeert opiniepeiler De Hond aan te tonen dat Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld voor de moord op Wittenberg, in 1999 in Deventer. Hij heeft talloze keren beweerd dat de klusjesman de dader is.

Volgens de rechtbank gaat De Hond te ver. Zijn recht op vrije meningsuiting botst met De Jongs recht op bescherming van zijn‘eer en goede naam’.

De klusjesman is volgens zijn advocaat ‘heel erg blij’ met de uitspraak. Toch vindt hij het jammer dat de rechtbank de opiniepeiler niet verbiedt zijn naam hoe dan ook nog te noemen.

De Hond is teleurgesteld, aldus Plasman. ‘Maar in juridische zin biedt de uitspraak voldoende mogelijkheden om door te gaan. Hij mag zeggen dat de klusjesman geen alibi heeft maar daar geen conclusies aan verbinden.’ De Hond mag De Jong ook niet indirect beschuldigen van moord.

Volgens Plasman geldt de dwangsom ook voor oude berichten op de website van De Hond. ‘Ik heb hem geadviseerd bepaalde stukken te verwijderen, zolang dat in zijn macht ligt.’ De boeteregeling gaat over enkele dagen in, wanneer De Hond het vonnis officieel heeft ontvangen. Hij is in het buitenland. Eerder maakte Justitie bekend dat de opiniepeiler wordt vervolgd voor smaad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden