De Hond komt met ‘nieuw bewijs’

Maurice de Hond heeft nieuwe aanwijzingen voor de betrokkenheid van klusjesman Michaël de J. bij de Deventer moordzaak. Hij beschikt over een verklaring van een getuige die zegt dat het slachtoffer, Jacqueline Wittenberg, kort voor de moord een afspraak had met haar klusjesman....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

De Hond strijdt al bijna een jaar voor de vrijlating van Ernest Louwes, die is veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor de moord op de weduwe Wittenberg, in 1999. Volgens de opiniepeiler is hij onschuldig; De J. zou de moordenaar zijn. Het OM onderzocht deze beschuldiging maar zag geen aanleiding de zaak te heropenen. De Hond is door de klusjesman aangeklaagd wegens smaad en laster. Hij moet binnenkort een verklaring afleggen bij de politie.

Onlangs werd De Hond benaderd door een kennis van Wittenberg, die vertelde dat de weduwe de klusjesman kort voor de moord zou ontmoeten. Ze zou De J. ‘vertellen dat hij uit het testament zou gaan’ en was bang. ‘Ik heb haar nog gezegd: zorg dan dat de politie erbij is, of iemand anders.’ Wittenberg ging niet in op deze suggestie.

De kennis heeft dit destijds verteld aan de politie maar met deze verklaring zou niets zijn gedaan. De tipgever vertelt het nu opnieuw ‘in het belang van de weduwe’. De kennis is bang voor De J. en wil daarom voorlopig anoniem blijven.

De Hond wil de verklaring pas openbaar maken als hij voor de rechter moet verschijnen. ‘Als ik dit aan het OM geef, verdwijnt het in de doofpot. Justitie heeft geen behoefte de waarheid te vinden. Daarom ben ik blij dat ik ben aangeklaagd wegens smaad. Dat geeft mij de kans mijn zaak te bepleiten in de rechtszaal. Volgens de wet sta ik in mijn recht als ik ervan uit mag gaan dat ik de waarheid spreek en als ik het algemeen belang dien. Dat kan ik hard maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden