De Hond eist inzage rapport over Deventer moordzaak

Maurice de Hond wil het Openbaar Ministerie dwingen het onderzoeksrapport over de Deventer moordzaak openbaar te maken. In een open brief in de Volkskrant vraagt hij het OM voor de laatste keer dat vrijwillig te doen....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Justitie begon in januari een nieuw onderzoek naar de Deventer moord, op basis van informatie van De Hond. Hij meent dat Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld.

Maar uit het onderzoek blijkt volgens Justitie dat Louwes wel degelijk de dader is. Het OM baseert zich op een dik rapport, dat geheim blijft om de privacy van betrokkenen te beschermen.

Volgens De Hond hebben getuigen die op zijn aanraden zijn gehoord door de politie, geen bezwaar tegen openbaarmaking van het rapport.

Het is onduidelijk of die mening wordt gedeeld door Michaël de J., de klusjesman die volgens de opiniepeiler de moord zou hebben gepleegd.

Veel mensen verwijten De Hond dat hij De J. aan de schandpaal heeft genageld, terwijl nu zou blijken dat deze man onschuldig is. De opiniepeiler schrijft in zijn brief dat hij het recht heeft om zelf te bekijken of de kritiek op hem terecht is.

Ook wil hij zich verweren op basis van inhoudelijke argumenten. Als uit het rapport blijkt dat zijn aanwijzingen goed zijn onderzocht, zal De Hond zijn excuses aanbieden aan de klusjesman en diens vriendin Meike W.

Het is onwaarschijnlijk dat het OM gehoor geeft aan de oproep van De Hond. Een woordvoerder zei eerder dat het onmogelijk is het rapport vrij te geven, omdat het grotendeels gaat over personen: De J. en W. Door het persoonlijke karakter van het onderzoek is het rapport ook niet te anonimiseren.

De advocaat van Ernest Louwes heeft het stuk wel maar hij mag er niet uit citeren. Hij kan het rapport gebruiken als basis voor een nieuw herzieningsverzoek, dat hij zal indienen bij de Hoge Raad.

\N (ANP) Beeld
\N (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden