De Hond: coalitie op 34 zetels in de peiling

De coalitiepartijen VVD en PvdA zouden, als er nu verkiezingen werden gehouden, samen nog 34 zetels hebben, 21 voor de VVD en 13 voor de PvdA. Bij de echte verkiezingen van vorig jaar haalden ze er samen maar liefst 45 méér binnen, de VVD haalde 41 en de PvdA 38.

Beeld ANP

De PVV zou nu met 30 zetels als de grootste partij uit de bus komen (het dubbele van nu in de Kamer), gevolgd door de SP met 24 (nu ook 15 zetels in 'het echt'). Dat valt op te maken uit de peiling van Maurice de Hond.

Het CDA zou nu 15 zetels halen, D66 18, de ChristenUnie 6, GroenLinks 5, de SGP 4, de Partij voor de Dieren ook 4, en 50PLUS 10.

PVV en SP doen het volgens De Hond vooral goed bij kiezers tussen 45 en 54 jaar en halen veel van de stemmen weg bij lager opgeleiden. Hoewel genoemde partijen bij de kiezers met hoge opleiding beduidend lager scoren, aldus De Hond, zijn ze er daar toch ook op vooruit gegaan ten opzichte van de laatste echte verkiezingen.

Onder kiezers met een hoog inkomen is de VVD nog steeds de grootste partij. Maar de score is wel een kwart lager lager dan bij de verkiezingen in 2012.

De Hond constateert een 'steeds lossere band tussen kiezers en politieke partijen, waarbij verkiezing op verkiezing vooral specifieke omstandigheden in de aanloop naar die verkiezingen de uitslag zullen bepalen. Met als gevolg dat de steun voor het te vormen bestuur landelijk of in de gemeenten, na die verkiezingen bijna per definitie laag zal zijn.'

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden