De Hindostaanse vrouwen in deze rechtszaak pikken hun onderdanige rol niet langer

Het is 'bemoedigend', de steun die de vermeende anonieme slachtoffers krijgen die in de media een boekje hebben opengedaan over seksueel misbruik in Hindostaanse kringen. Onderzoeker Anita Nanhoe, auteur van Eer en partnergeweld onder Hindostanen, wijst dinsdagochtend in de rechtbank op de vrouwen die 'vanuit Den Haag, Rotterdam, Lutjebroek' naar Amsterdam zijn gereisd om hun stem te laten horen.

Janny Groen
null Beeld anp
Beeld anp

Ze zijn van alle leeftijden, deels in het roze gekleed. Ze geven aan dat vrouwen hun onderdanige rol niet langer meer pikken en zich niet langer de mond laten snoeren. De rechter in het kort geding dat directeur S.N. van de stichting Vobis/Hindustani tegen de Telegraaf heeft aangespannen, geeft de vrouwen - en een man - ruimhartig het woord. Ook al gaan ze lang niet allemaal specifiek in op de zaak zelf: want de zaak raakt de maatschappelijke #MeToo-discussie, die nu ook voorzichtig lijkt te ontluiken in migrantengemeenschappen.

'Ver weg blijven'

'Genomineerde is pedo', kopte de Telegraaf op 11 december. Die dag werd de Joke Smit-emancipatieprijs uitgereikt. N. werd in het artikel door vier anonieme bronnen beschuldigd van grensoverschrijdend seksueel gedrag, onder meer van verkrachting van minderjarige meisjes. N. ontkent alles, eist rectificatie en een schadevergoeding. Hij is een paria nu, zegt hij. Krijgt doodsbedreigingen, brieven met 'jouw leven is voorbij', zit ziek thuis, kan zich op straat nergens meer vertonen. Hij heeft, vat zijn advocaat samen, PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Een gevoelige snaar raakt hij niet bij de dames in de zaal. Misbruikte Hindostaanse vrouwen kunnen zich vaak jarenlang nergens vertonen, wordt geriposteerd. 'Ik werd het zwarte schaap van de familie', zegt Sherita Yogi. Ze durft haar naam te noemen, vertelt dat ze zelf is misbruikt. Niet door N. overigens.

Niemand wees haar de weg naar instituties die haar zouden hebben kunnen helpen. Haar eigen vader bedreigde haar met de dood. Of N. schuld heeft, daar kan Yogi geen uitspraak over doen. Maar, zegt ze: 'Zolang niet duidelijk is wat hij heeft gedaan, moet hij ver weg blijven van kwetsbare meisjes.' En die kloppen juist aan bij zijn stichting, die claimt elk taboe te lijf te gaan. Ook dat op seksueel misbruik.

Steun

De broer van directeur Shirin Musa van Femmes for Freedom is nog nooit naar een kort geding gegaan waar zijn zus bij betrokken is. Nu wel. 'Om de vrouwen te steunen.' Hij heeft gewerkt tussen Hindostaanse en Pakistaanse mannen en weet hoe er over seksueel misbruik wordt gesproken, zegt hij. 'De vrouwen moeten extreem hun mond houden.' Hij kent een meisje dat op haar zesde is verkracht, zelfs op die leeftijd te horen kreeg dat het haar schuld was. Ze is er nooit bovenop gekomen en heeft zich van het leven beroofd.

De rechter dankt de sprekers voor hun moed, maar benadrukt dat hij zich in zijn uitspraak over twee weken zal concentreren op de juridische aspecten van de zaak. En die kan niet helemaal worden losgekoppeld van de maatschappelijk discussie.

Hoe moeilijk het voor een Hindostaanse is misbruik te melden, en welke verregaande gevolgen dat heeft, blijkt uit de zaak rond de directeur van een stichting die zich inzet voor emancipatie. Ze zijn 'wild vlees' en 'hebben er zelf voor gezorgd'. (+)

null Beeld Rhonald Blommestijn / de Volkskrant
Beeld Rhonald Blommestijn / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden