'De hevigste luchtaanvallen op Kobani tot nu toe'

De door Amerika geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een van de hevigste luchtaanvallen tot nu toe uitgevoerd op Kobani. Dat hebben een Koerdische vertegenwoordiger en een groep activisten tegen Reuters gezegd.

Een zwarte rookpluim achter een moskee in de belegerde grensstad Kobani.Beeld reuters

Er zouden in totaal vijf luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Daarbij zou onder andere een trainingskamp van IS zijn geraakt.

Ondanks de luchtaanvallen van vannacht en vanmorgen heeft IS het voor elkaar gekregen om een politiestation in het oosten van de stad te veroveren, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen zetelt. Het politiestation werd later platgebombardeerd.

Het Observatorium maakte eerder van vandaag bekend dat IS meer dan een derde van Kobani in handen heeft. Volgens het hoofd van de mensenrechtenorganisatie heeft IS 'het volledige oosten, een klein gedeelte van het noordoosten en een gedeelte van het zuidoosten' van de stad veroverd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft vandaag tijdens een persconferentie met NAVO-chef Jens Stoltenburg gezegd dat het 'niet realistisch' is om te verwachten dat Turkije eenzijdig een militaire grondoperatie uitvoert in Kobani. Zijn uitspraak volgt op groeiende irritatie van de VS over de terughoudende houding van Turkije. Het land heeft zijn troepen in het grensgebied opgevoerd, maar weigert vooralsnog de grens over te steken.

Twee districten binnengedrongen
Strijders van terreurbeweging IS hebben gisteravond opnieuw de aanval geopend op Kobani. Ze zouden daarbij twee districten zijn binnengedrongen, meldden Koerdische verdedigers van de stad.

'Vanavond is IS twee districten binnengetrokken met zware wapens, waaronder tanks. Burgers zijn mogelijk omgekomen omdat er felle gevechten woedden', aldus een hooggeplaatste functionaris van de PYD, de belangrijkste Koerdische groep die de stad verdedigt.

Volgens een andere functionaris hebben de terroristen enkele gebouwen aan de oostrand van de stad veroverd, ondanks de voortdurende luchtaanvallen door de Amerikanen.

Kobani wordt al weken belegerd door IS. De afgelopen dagen veroverde IS oostelijke delen van de stad en werd door de extremistische strijders op verschillende plekken de zwarte vlag van de organisatie gehesen.

Rook boven Kobani.Beeld ap

Burgers

Bij de felle strijd in en om de overwegend Koerdische stad zijn de laatste dagen niet alleen tientallen slachtoffers gevallen onder de strijdende partijen, maar kwamen ook veel burgers om het leven. Activisten in het gebied ramen het aantal doden tijdens de ruim drie weken durende belegering inmiddels op 400.

Deze week gingen in veel Europese steden Koerden de straat op om hulp te eisen bij de verdediging van de stad. In Turkije kwam het tot rellen tussen agenten en betogers die eisen dat Turkije de Koerden in Kobani de helpende hand toesteekt. Nabij de grens bevinden zich tientallen Turkse tanks, maar tot frustratie van de Koerden komen die niet in actie.

President Tayyip Erdogan noemde het gisteren onvermijdelijk dat IS Kobani zal veroveren. Hij gaf geen enkele indicatie dat Turkije tot ingrijpen bereid is. De regering in Ankara is huiverig voor steun aan de Syrische Koerden, die banden onderhouden met de PKK, de verboden Koerdische partij die decennialang oorlog voerde tegen de Turken.

Val van de stad

Ook de Amerikaanse regering gaat er intussen van uit dat Kobani gaat vallen. De luchtaanvallen zullen de stad niet redden, verklaarde Pentagonwoordvoerder viceadmiraal John Kirby gisteren. 'Ik denk dat we ons daar allemaal voor moeten opmaken. We doen alles wat we kunnen om de opmars van IS naar de stad tegen te houden, maar alleen luchtaanvallen kunnen de islamisten niet tegenhouden', hield hij journalisten voor.

Eerder op de dag had minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ook al gezinspeeld op een mogelijke val van de stad, die volgens hem niet echt van strategisch belang zou zijn.

Syrische mensenrechtenorganisaties hebben ondertussen de wereld opgeroepen Kobani te redden uit handen van IS. De zeven organisaties, waaronder de Koerdische Organisatie voor Mensenrechten en de Organisatie voor Mensenrechten in Syrië, menen dat het offensief van IS rond Kobani een 'duidelijk geval van vervolging en etnische zuivering' is.

Een protest in Turkije over Kobani ontaardt in gewelddadighedenBeeld ap

Noodsituatie

Volgens het Nederlanse kabinet is er een humanitaire noodsituatie ontstaan in Kobani. 'De situatie is bijzonder zorgelijk en de humanitaire nood zeer groot. Maar internationaal is er geen overeenstemming over welke gevolgen hieraan moeten worden verbonden', zo schreef het kabinet gistervanavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Er kan in een dergelijke noodsituatie militair worden ingegrepen, ook zonder een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Maar bij een 'dergelijk vergaand politiek besluit' vindt het kabinet dat de internationale gemeenschap eensgezind moet optreden en die eensgezindheid is er niet.

Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden