De hele Witz

Na 'The Fresh Prince of Bel-Air' legde Andy Borowitz zich volledig toe op satire. Nu vindt Time hem de grappigste man op Twitter.

Time Magazine noemde hem vorig jaar de grappigste man op Twitter; vorige maand werd zijn website The Borowitz Report ingelijfd door het fameuze tijdschrift The New Yorker. Andy Borowitz (54) is arrivé als een van de meest gewaardeerde satirici van de VS van dit moment. We belden hem voor een kort interview.


'Als de holbewoners Twitter zouden hebben gehad, zouden we nu nog zonder vuur zitten', antwoordt Borowitz op de vraag wat hij zelf zijn leukste tweet ooit vindt.


Sinds 2001 schrijft hij nepnieuwsberichten op zijn website The Borowitz Report. Nepnieuws, in de stijl van The Onion of, dichter bij huis, De Speld. Met verhalen als 'Peking stopt met bespioneren bevolking, gebruikt voortaan Facebook' trekt hij wekelijks een miljoenenpubliek. Een publiek dat ook nog eens aanzienlijk groeide vanaf het moment dat Borowitz zich in 2009 op Twitter manifesteerde.


Het succes was voor The New Yorker reden de rubriek over te nemen. Sinds enkele weken verschijnt The Borowitz Report op zijn website, newyorker.com. 'De onderwerpen zijn te actueel om ze ook in het tijdschrift zelf te publiceren', zegt Borowitz, die al sinds 1998 stukjes schrijft voor het prestigieuze weekblad, dat met auteurs als Woody Allen, Dorothy Parker en David Sedaris een rijke historie heeft als het op geestige auteurs aankomt.


Borowitz groeide op in Cleveland als jongste in een gezin met drie kinderen. Zijn vader was advocaat, zijn moeder kunsthistorica en schrijfster. Schrijven deed ook de jonge Andy graag. En mensen aan het lachen te maken.


Op school was Borowitz een goede leerling. Een slungelige stuntelaar met een grote neus ('wat moeilijk is je nu voor te stellen'), maar geen buitenbeentje. Naar eigen zeggen behoorde hij tot 'de top-10 procent van niet-populaire kinderen'.


Net als zijn vader en broer studeerde hij rechten aan Harvard. Tijdens zijn studie schreef hij voor The Harvard Lampoon, een satirisch tijdschrift dat in de jaren zestig nationale faam had behaald met de Tolkienparodie Bored of the Rings. Borowitz schopte het tot hoofdredacteur en realiseerde zich voor het eerst dat hij met het schrijven van satire de kost kon verdienen.


Zoals veel schrijvers van The Harvard Lampoon, onder wie ook Conan O'Brien, kwam Borowitz na zijn studie in Hollywood terecht. Hij had voor diverse televisieprogramma's gewerkt toen televisiezender NBC hem in 1990 vroeg een serie te verzinnen voor een door muziekproducent Quincy Jones ontdekt talent, ene Will Smith uit West- Philadelphia.


Borowitz had Jones horen klagen over hoe zijn kleinkinderen waren verpest door hun jeugd in een rijke buitenwijk van Los Angeles en dacht: 'Als je dit straatschoffie Will Smith in een gezin als dat van Quincy Jones stopt, dan heb je een show.' Het werd het centrale thema van de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air.


Borowitz en zijn toenmalige echtgenote produceerden de hitserie tot 1995. Ook waren ze co-producent van de voor de Oscargenomineerde speelfilm Pleasantville, met Tobey Maguire en Reese Witherspoon.


Hoewel hij succes boekte, was Borowitz niet tevreden met zijn rol in de showbusiness. 'Ik vond het saai en weinig vernieuwend om Hollywood-producer te zijn. Ik was in de jaren negentig niet gelukkig. Het ging me allemaal voor de wind maar ik genoot niet van het leven', zei hij daarover in eerdere interviews.


Het was voor Borowitz reden de schepen achter zich te verbranden en met zijn gezin naar een voorstad van New York te verhuizen. Het fortuin dat hij had vergaard, stelde hem in staat te doen wat hij het liefst doet: schrijven. In zijn eentje.


Hij bracht boeken uit, bemoeide zich met het verhalenvertellersgezelschap The Moth en zette wekelijks een paar korte stukjes op The Borowitz Report. Dat laatste deed hij aanvankelijk vooral voor zichzelf en voor zijn vrienden. Het bezoekersaantal van de site steeg echter explosief toen The Wall Street Journal er in 2003 een artikel aan wijdde.


De humor van Borowitz is gevat en intelligent. Hij is niet iemand die graag voor de makkelijke grap gaat. Zijn geheim? 'Blijf dicht bij de werkelijkheid. Je hoeft de waarheid maar een klein beetje te verdraaien om het geestig te maken.'


Dicht bij de waarheid blijven, het is het recept voor berichten als die over het Global Rage Fund, een door Goldman Sachs opgericht investeringsvehikel bedoeld om geld te verdienen aan de Occupy Wall Street beweging.


De tweets en 'nieuwsberichten' van Borowitz gaan voornamelijk over politiek, actualiteit en de uitwassen van de populaire cultuur. Gevraagd naar waar hij het liefst over schrijft, blijft hij het antwoord schuldig. 'Ik vind het vooral leuk als ik iets verzin waaraan iedereen denkt, maar wat nog niemand heeft gezegd. Zoals onlangs tijdens de trip van Mitt Romney naar Groot-Brittannië. Toen twitterde ik: 'Het zegt veel dat Romney in een land dat nog steeds een vorstin heeft, wordt gezien als een kakker zonder realiteitszin.'


Republikeinse politici moeten het bij Borowitz vaak ontgelden. Hoewel hij zelf overtuigd democraat is, benadrukt Borowitz dat politieke ideologieën geen rol spelen bij zijn keuze voor een grap. Het gaat om het onderwerp of de persoon. 'Neem nou zo'n Romney, dat is gewoon een karikatuur van een rijke stinkerd. Dat maakt hem een makkelijk doelwit.'


Iemand anders op wie Borowitz zijn pijlen graag richtte, was Kim Jong-il, de eind vorig jaar overleden leider van Noord-Korea. Diens dood leek voor de komiek aanvankelijk een groot verlies. Maar sinds zoon Kim Jong-un de macht heeft overgenomen, stuurt Borowitz onder de naam KimJongNumberUn met veel succes tweets de wereld in waarvan hij meent of hoopt dat de gevreesde jongeling ze zelf geschreven zou kunnen hebben.


Inmiddels woont Borowitz al enkele jaren met zijn tweede vrouw en hun kind in Manhattan. In 2008 maakten een acute knoop in zijn dikke darm en medisch falen door de behandelend artsen bijna een eind aan zijn leven. Het duurde een paar jaar, maar het verhaal An unexpected twist dat Borowitz over zijn bijna-doodervaring schreef, is even aangrijpend als geestig. 'Komedie = tragedie + tijd' haalt Borowitz een bekend gezegde aan wanneer hij over die periode praat. 'Ik probeer nu echt van elke dag van het leven te genieten en me niet druk te maken om kleine dingen', zegt hij over zijn huidige leven. 'Dat gezegd hebbende, ik raak wel geïrriteerd als Twitter plat ligt.'


Ook de vraag of hij nog een speciale boodschap voor zijn Nederlandse volgers heeft, beantwoordt Borowitz in stijl: 'Ik zou heel graag een keer naar Europa komen, maar dat hoeft nu niet meer, want ik begrijp van de Republikeinen dat Obama bezig is om Amerika in Europa te veranderen.'


Het beste van Borowitz


Twitter


@BorowitzReport


Bio: There is a fine line between social networking and wasting your fucking life.


Volgers: 288.647


Volgend: 32, onder wie zijn echtgenote, de journaliste Olivia Gentile.


@KimJongNumberUn


Bio: I used to be an unemployed twentysomething still living at home. Now I have nuclear weapons. It's all good, yo.


Volgers: 155.251


Volgend: 7, onder wie Kim Kardashian en de commerciële rockbands Creed en Nickelback.


Web


- borowitzreport.com (newyorker.com/online/blogs/borowitzreport)


- Op YouTube staat Borowitz' optreden bij The Moth waarin hij vertelt hoe een knoop in zijn dikke darm en medisch falen bijna een einde maakten aan zijn leven. Hij bracht het verhaal ook uit als e-book: An unexpected Twist.


Boeken


- The ceo's Guide to Surviving in Prison (2003)


- The 50 Funniest American Writers, vijftig verhalen (van Mark Twain tot The Onion), samengesteld door Andy Borowitz (2011).


Cheaper than an iPad: At the end of every email, I type, 'Sent from my iPad'


If the Internet is any guide, a lot of people who are pro-gun are also anti-spelling


If you buy your July 4 supplies at Walmart you can celebrate our independence from Britain and our dependence on China at the same time


A Romney presidency will be awesome unless you're poor, sick, gay, female, Mexican or a dog


Since the West continues to forbid us to televise the Games, it's my pleasure to announce that N. Korea just won its 93rd gold medal


Facebook is worth 100B? They totally stole the idea of invasion of privacy & imaginary farms from North Korea


Tweets van: @BorowitzReport


@KimJongNumberUn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden