De hele wereld Nederlandse literatuur laten lezen

Hoe zorg je dat de hele wereld Nederlandse literatuur wil lezen? Tiziano Perez legt het uit.

Tiziano PerezBeeld Frank Ruiter

'De Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste literaire vakbeurs ter wereld, begint 19 oktober pas, maar ik durf deze editie nu al bijna perfect te noemen. Ons doel is nagenoeg bereikt: Nederlandstalige literatuur in het buitenland groots onder de aandacht brengen. In de aanloop naar de Buchmesse worden er driehonderd Nederlandse en Vlaamse boeken in Duitsland uitgegeven. Normaal gesproken zijn dat er ongeveer honderd. Ruim honderddertig Duitse uitgevers geven nu Nederlandstalige literatuur uit, sommige dit jaar voor het eerst. Dat is gelukt omdat we samen met Vlaanderen eregast van de Buchmesse zijn.

'Dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Er gaat een lange voorbereiding aan vooraf. Met uitgebreide plannen hebben we de organisatie van de Buchmesse ervan overtuigd Nederland en Vlaanderen tot Ehrengast van de beurs uit te roepen. We waren dat al eens, in 1993, en dat heeft tot de internationale doorbraak geleid van de generatie schrijvers waartoe Nooteboom, Claus, De Moor en Palmen behoren.

'We hebben ons niet beperkt tot die vijf beursdagen in Frankfurt. Dat is veel te kort om te laten zien wat we in huis hebben. We presenteren al het hele jaar Nederlandse en Vlaamse auteurs op literaire festivals en boekenbeurzen in Duitsland. In totaal werden ruim vierhonderd evenementen georganiseerd; alles om momentum te creëren voor de Buchmesse.

'Het is voor uitgevers hét moment om hun boeken en auteurs onder de aandacht te brengen. De gekste dingen worden daarvoor bedacht. Ik herinner me een literaire catwalk, waarop schrijvers geshowd werden. Dit jaar hebben we onder andere boekendokters en een lab waarin de hersenactiviteit wordt gemeten van mensen terwijl ze Grunberg lezen.

Tiziano Perez

Tiziano Perez (1968) is sinds 2014 de directeur van het Nederlands Letterenfonds, dat samen met het Vlaams Fonds voor de Letteren het Nederlands-Vlaamse gastlandprogramma op de Frankfurter Buchmesse organiseert.

Beeld Frank Ruiter

'Maar het allerbelangrijkste is toch het persoonlijke contact tussen mensen op de beurs. De fonkeling in hun ogen als een boek wordt aangeprezen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat het verkocht wordt. Die deals worden soms ter plekke beklonken, op de beursvloer of later in de bar. Maar meestal gebeurt dat pas na de beurs. De periode na de Buchmesse is dan ook net zo belangrijk als de voorbereiding ervan. Elk vonkje interesse dat je bij een andere partij hebt gezien, moet je verder aanwakkeren. De belangstelling die er dankzij alle inspanningen nu al is voor Nederlandstalige literatuur, wordt op de Buchmesse tot een hoogtepunt gebracht en moet daarna bestendigd worden voor de lange termijn. Als dat lukt, noem ik het pas echt perfect. Het ultieme doel is: echt iedereen Nederlandse literatuur te laten lezen.

Buchmesse

Tweehonderdduizend boekenmensen uit meer dan honderd landen bezoeken komende week Frankfurt. Zo belangrijk is de Buchmesse aldaar. Dit jaar staat het Nederlandse taalgebied centraal (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden