Commentaar

De Hele Pim - een van de grootste omwentelingen in de parlementaire geschiedenis

Aan de duurzaamheid van Fortuyns politieke agenda is vaak getwijfeld, maar na tien jaar is die nog springlevend, constateert Raoul du Pré.

Pim Fortuyn.Beeld ANP

Tussen alle herdenkingsstukken over Pim Fortuyn herinnert niet één zo nadrukkelijk aan het Fortuyngevoel van die lentedagen van 2002 als zijn befaamde Volkskrant-interview. Vandaag staat het opnieuw in de Volkskrant.

Een opzienbarender, veelzeggender kranteninterview gaf Fortuyn nooit. Het is De Hele Pim. Een klaroenstoot van een man die niet kan wachten het land te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Wie erbij was, herinnert zich de opwinding van die dag, vooral onder de leiders van andere politieke partijen. Hier werden dingen gezegd die voorheen nooit waren gezegd.

De islam een achterlijke cultuur: we kijken er niet meer van op, maar toen sloeg het in als de bliksem. De grenzen dicht: ongehoord. Fortuyns uitspraak dat hij zich maar eens niet meer zo veel moest aantrekken van het bestuur van Leefbaar Nederland betekende zijn einde bij die partij en het begin van zijn onstuimige opmars met de LPF. In enkele maanden tijd slaagde Fortuyn erin de politieke verhoudingen volledig op hun kop te zetten.

Aan zijn recht-voor-zijn-raap-benadering van vraagstukken, zijn ongewone openheid over zijn ambities ('Ik word minister-president') en zijn geheel eigen wijze van debatteren was het te danken dat de politiek weer overal ging leven - tot op de dag vandaag.

Maar dat is geschiedenis. Wat vooral opvalt, is hoe actueel veel van zijn thema's nog zijn. Het onderpresteren van de collectieve sector, de worsteling van de middenpartijen, de moeizame emancipatie van moslimvrouwen, de maatschappelijke problemen rond Marokkaanse jongens: 2002 was het begin van veel debatten die nog steeds voortduren, niet in het minst doordat Wilders' PVV nogal wat standpunten heeft geadopteerd.

Vaak is getwijfeld aan de duurzaamheid van 'het gedachtengoed' van Fortuyn. Na tien jaar kunnen we vaststellen dat het springlevend is en dat Fortuyns naam verbonden zal blijven aan een van de grootste omwentelingen in de parlementaire geschiedenis.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant

Pim Fortuyn en de Volkskrant van 9 februari 2002.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden