De hele Heuvelrug in de ban van vermiste broertjes

Na een oproep op Facebook trekken inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vrijdag de bossen in om Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist te zoeken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

DOORN/RHENEN - Al na een paar minuten schreeuwt iemand 'Ho!' De lange rij zoekenden stopt acuut, twee coördinatoren spoeden zich naar de Ho-roeper. Voor zijn voeten ligt, midden in het bos, een grijze kinderjoggingbroek met in de buurt een kinderfoto. De politie wordt gebeld voor nader onderzoek. Dan loopt de rij zoekenden verder, dieper het bos in.

Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zoeken vrijdag naar de vermiste broers Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist, wier vader zich begin deze week verhing aan een boomtak in de bossen bij Doorn. De politie heeft haar zoekacties omgezet in het verzamelen en bekijken van camerabeelden waarop de lichtblauwe Hyundai Getz van de man mogelijk is geregistreerd, om na te gaan of de jongens daar nog in zaten toen de auto in de fatale nacht de Rijnbrug bij Rhenen richting Leersum overstak. Op die manier probeert de politie, die de afgelopen week al op veel plekken naar de broertjes heeft gezocht, het zoekgebied te verkleinen.

Deze vrijdagmiddag vertrekt elk uur op een andere locatie langs de lommerrijke N225 een strak gecoördineerde bewonersgroep de bossen in - bij Het Doornse Gat in Doorn, rond de HDS-sportvelden in Leersum, vanaf het wokrestaurant in Rhenen en vanaf het industrieterrein in Amerongen. Want één ding is zeker: de Hyundai is al deze plekken gepasseerd.

'We lopen zij aan zij, zo'n drie tot maximaal vijf meter uit elkaar en zoeken naar plekken waar mogelijk iets begraven ligt', zegt coördinator Wendy van der Steen op het industrieterrein in Amerongen. 'We zijn stil, we willen het wild niet verstoren.' Ze beschrijft de vermiste jongens: donkerkleurige vesten, T-shirts, Nikes, de oudste heeft een litteken boven zijn rechteroog, de jongste heeft een schram op zijn neus.

Stafkaart

'Richt geen vernielingen aan in het bos. En als je iets ziet, roep je Ho!' Op een stafkaart wijst Van der Steen hoe de groep gaat lopen: door het Zuylensteinsebos en langs de schaapskooi, de groep tegemoet die is vertrokken vanaf de HDS-sportvelden in Leersum.

Het initiatief van de burgerzoekactie kwam donderdag via Facebook. Wanda van de Bovenkant, die zich op Facebook Inwonervanutrechtseheuvelrug noemt, deed de oproep aan gemeentegenoten om te zoeken naar de jongens nu de politie haar zoekacties heeft opgeschort. Er is veel gehoor aan gegeven. De politie noemde de burgerzoekactie vrijdag 'begrijpelijk en sympathiek', maar vreest wel voor het verloren gaan van sporen.

In het gemeentehuis in Doorn, waar iedereen Hemelvaartvakantie heeft, brandt licht in slechts één kamer. Daar vergadert locoburgemeester Tim Verhoef met zijn collega uit Rhenen en de districtschef van de politie over deze spontane actie. 'Wij letten op de veiligheid', zegt Verhoef. 'We zijn bezorgd dat het wild wordt opgejaagd, waardoor reeën ineens de weg op springen.'

Om die reden zijn BOA's (bijzondere opsporingsambtenaren) met de zoekende groepen meegestuurd, wordt de verkeerssnelheid op de provinciale wegen door het bos verlaagd van 80 naar 60 kilometer en heeft de provincie waarschuwingsborden langs de binnenwegen geplaatst.

Heel de Utrechtse Heuvelrug lijkt in de ban van de vermissing. Op het parkeerterrein bij het recreatiegebied Doornse Gat staan de straalwagens van drie televisiestations. In Remmerden aan de Nederrijn rijden twee politiebusjes en een motoragent langs bedrijventerreinen om camerabeelden op te vragen. Zowel in dorpskernen als in de bossen wordt actief, vaak met stokken en honden, door groepen mensen gezocht. Behalve de joggingbroek en de kinderfoto worden deze middag een legergroen kindervest en wat speelgoed gevonden. Plekken waar zand is omgewoeld, zijn ineens verdacht. Overal wordt de politie op afgestuurd, die bij het vallen van de schemering constateert dat het allemaal loos alarm is. De jongens zijn nog steeds niet gevonden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden