Opinie

'De hele discussie heeft een verkeerde rancuneuze toon'

Het stuk 'Hoezo oud en zielig?' van Yvonne Hofs in de Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin zij stelt dat boze 60-plussers boos zijn uit onwetendheid over hun pensioen, heeft tot honderden reacties geleid. Een bloemlezing hiervan is maandag in de Volkskrant geplaatst, waaronder de reactie van Kees Tap: 'De hele discussie heeft een verkeerde rancuneuze toon'.

OPINIE - Kees Tap
(Toen nog) prinses Maxima wordt rondgeleid door hoofd programmabureau Wijzer in Geldzaken Olaf Simonse tijdens haar bezoek aan de pensioenmarkt voor ondernemers in het kader van de Pensioen3daagse. Beeld anp
(Toen nog) prinses Maxima wordt rondgeleid door hoofd programmabureau Wijzer in Geldzaken Olaf Simonse tijdens haar bezoek aan de pensioenmarkt voor ondernemers in het kader van de Pensioen3daagse.Beeld anp

Zeer veel dank voor je uitgebreide artikel over hoe wij ouderen naar de kortingen op onze pensioenen moeten kijken. Je hebt je uitgeput om genuanceerd te zijn. Ik ben geen boze arme pensionado, maar een welgestelde tevreden oudere van 66 jaar. Er moeten wel heel veel kortingen op ons afkomen, willen wij het niet meer kunnen rooien.

En als de kortingen terecht zouden komen bij mensen die het echt moeilijk hebben, dan hebben mijn vrouw ik er nog vrede mee ook. Voor een overgroot deel komt dat door ons eigen gedrag. Zuinigheid, bescheidenheid met uitgaven, altijd blijven sparen voor later en geen verplichtingen aangaan die je niet kunt nakomen. Netjes in 30 jaar de hypotheek afgelost in hetzelfde huis. We hebben een flinke spaarpot om nu echt leuke dingen te doen. Ik ken mensen die alles opmaakten, gingen scheiden, veel te dure huizen kochten enzovoorts en nu boos zijn.

Wij zijn dus niet boos, maar we vinden het wel hoogst onaangenaam om nu als rijke oudere te worden aangemerkt, die over de ruggen van jonge mensen te veel ontvangen. Ook wij hebben onderweg naar ons pensioen diverse fikse ingrepen in ons pensioenstelsel meegemaakt.
Het is bij ons nooit opgekomen de gepensioneerden daarvan de schuld te geven. Ook betaalde onze generatie van begin af voor de AOW van mensen die nog nooit iets betaald hadden. Nooit aan gedacht ons daartegen af te zetten. Daarom vind ik de hele discussie op zijn minst een verkeerde rancuneuze toon hebben. Jammer.

Kees Tap, Leidschendam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden