De Heine

Onlangs werd door een Nederlands weekblad het bericht verspreid dat liefhebbers van de schrijver Heine in Praag dagelijks de EuroCity 56 kunnen nemen, vertrektijd 06.31 uur, bestemming Parijs....

Helaas, dat bericht klopt niet, lees ik in het 'Heine-Bulletin' van 11 oktober, aflevering 41. De redactie waarschuwt dat vanaf 11 juni op het traject Praag-Parijs niet langer 'de Heine' rijdt, maar 'de Goethe'. Hoeveel Heine-pelgrims door het foutieve bericht gedupeerd zijn geraakt, is niet bekend.

Het 'Heine-Bulletin' wordt uitgegeven en geredigeerd door C.J. Aarts en M.C. van Etten. Het verschijnt wekelijks en telt per aflevering één pagina. Die is dan wel gevuld met een onophoudelijke stroom van wetenswaardigheden over de Duitse schrijver. Een zeer mooie aflevering was onder andere nummer 36, dat verscheen op de dag van de begrafenis van Lady Di, en dat dan ook geheel gevuld was met citaten uit Heine's werk waarin de naam 'Diana' voorkomt. Voor alle zekerheid werd de oplage verdubbeld.

Die oplage baart de uitgevers ondertussen enige zorgen. Sinds het bulletin aandacht in de pers kreeg, verdubbelde het abonneebestand in één klap van vier naar acht. 'Onze oude abonnees ontraden wij ten stelligste hun abonnementsgeld voor het vierde kwartaal over te maken', luidt het advies in aflevering 39. Voor je het weet, moet je een adressenbestand gaan bijhouden en een uitgebreide administratie, en dat kan de bedoeling niet zijn. Wie zich tegen beter weten in toch wil abonneren, kan dat voor tien gulden per kwartaal doen via Postbus 11671 in Amsterdam.

En wie toch met 'de Heine' wil reizen, zo meldt het bulletin, moet om 07.26 uur in Frankfurt am Main de EC 52 nemen richting Parijs. Deze trein heet tot 23 mei 1998 'Heinrich Heine'.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden