De heimweebeweging

Hoe smaakt ruzie? Naar kalkoen. Tenminste, als er aan tafel altijd ruzie was tussen familieleden die elkaar niet konden uitstaan....

Maar andersom. Hoe smaakt kalkoen? Naar ruzie.

Wie die associatie - meestal een jeugdherinnering - eenmaal heeft, zal nooit een kalkoen braden en zal het beest ook helemaal niet lekker vinden. Wat niet of wel goed smaakt, heeft vaker dan we denken en willen te maken met gebeurtenissen en herinneringen. Een kroket is lang zo lekker niet als de eerste. Toen hij nog croquette heette en toen er nog moeders waren die een schaal kroketten bakten waarin alleen ragout (waarom heet dat geen ragoe nu?) in zat van bloem, bouillon en een restantje draadjesvlees.

Die eerste kroket was vast zo lekker niet als we denken, maar de sensatie is onvergetelijk en de herinnering kan niemand je afpakken.

Hoe smaakt een goede kroket? Naar je lieve moeder.

Nou is er een beweging die terug wil naar een soort oerigheid die er nooit geweest is. Noem ze de nieuwe zultculi's van de heimweebeweging. Ze begaan de vergissing om wat ze ooit (jeugd?) kregen voorgeschoteld thuis en heel smakelijk vonden, tot universeel lekker te verklaren. Ze willen de rolpens en de zult dwingend terug op het menu. Ze malen niet om gerechten uit de Middeleeuwen en andere tijden van toen ze nog lang niet zelf meetelden, ze willen alleen maar even terug naar moeder thuis toen het leven overzichtelijk en dus goed was. Zult.

Het zal niet gaan. Nooit zal het zo opwindend lekker zijn als de eerste keer. Beter is het om de kroket helemaal opnieuw uit te vinden. Eentje die een mooie herinnering niet ruw vernielt, omdat hij er gewoon helemaal niet op lijkt.

We hebben een aardig feestje in het vooruitzicht, oudejaarsavond. Dat was vroeger in menig huishouden ook een avond van croquetten. We zouden de kroket van de 21ste eeuw kunnen uitvinden, nog een paar dagen tijd. Hulp (brief, e-mail) is welkom.

Het mooie toeval wil dat we voor de komende vier dagen te veel brood in huis haalden en omdat er geen zielige vogels zijn in de zachte winter, blijven we ermee zitten.

Paneermeel!

Leg een theedoek op de verwarming. Leg er boterhammen op. Als de kat op het brood wil liggen, beter ook een theedoek eroverheen. Laat het brood uren drogen. Maal het in een keukenmachine of draai het door een molentje met grove zeef. Het kruim, dat is het hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden