De heer Roosevelt wordt president

De Verenigde Staten krijgen een draaikont als president.

President Franklin Roosevelt Beeld anp
President Franklin RooseveltBeeld anp

Boston, 4 maart 1933

President Hoover wordt vandaag de heer Hoover, de heer Roosevelt wordt vandaag president Roosevelt, en daarmee krijgt een vreedzame revolutie haar beslag. Godzijdank stapt Hoover op. Roose-velt lijkt mij een grove opportunist, een sluw politicus en een draaikont zonder ruggegraat. Ambitieus is hij ook.

Op dit moment heeft hij de steun van de publieke opinie. Hij kan rekenen op een Democratisch Congres. De aanslag op zijn leven in Florida heeft hem een martelaar in de dop gemaakt. Amerikanen bewonderen de moedige wijze waarop hij op de aanslag reageerde.

Ik ben ervan overtuigd dat wie dit land weer zelfvertrouwen wil geven, de burger dient te bevrijden uit de greep van de overheid, zodat hij kan zwemmen of zinken, zonder belemmering en zonder overheidssteun.

Maar dat is te veel gevraagd; het Republikeinse tijdperk ligt achter ons. Het Democratische tijdperk is vrijwel voorbij. Ons wacht het tijdperk van het Socialisme of het Fascisme.

Het lijkt mij dat we het tijdperk van het Socialisme zijn ingegaan. Weet Roosevelt ons daarin behoedzaam en adequaat te leiden, dan zou een onversneden opstand ons bespaard kunnen blijven. Welke koers hij ook volgt, ik wens hem alle geluk.

Arthur Crew Inman (1895-1963), Amerikaanse kluizenaar en minor poet, liet na zijn dood een 155 banden tellend dagboek na. Uit From a Darkened Room - The Inman Diary. Harvard University Press, 1996.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden