De Hedwigepolder gaat onder water (naar alle waarschijnlijkheid)

De Zeeuwse Hedwigepolder gaat volledig onder water, precies zoals in 2005 met de Belgen is afgesproken (tenminste, naar alle waarschijnlijkheid). De Tweede Kamer zei gisteren nee tegen het alternatief van staatssecretaris Henk Bleker om slechts eenderde te ontpolderen.

Joost de Vries
In 2008 opende prins Willem Alexander de Kleine Noordwaard. Het gebied werd ontpolderd om delen van de Brabantse Biesbosch met elkaar te verbinden. De Zeeuwse Hedwigepolder wacht hetzelfde lot. Beeld ANP
In 2008 opende prins Willem Alexander de Kleine Noordwaard. Het gebied werd ontpolderd om delen van de Brabantse Biesbosch met elkaar te verbinden. De Zeeuwse Hedwigepolder wacht hetzelfde lot.Beeld ANP

Maar een alternatief voor het alternatief is er niet, zei Bleker vorige week al. De consequentie: geheel onder water (tenzij de Kamer het probleem doorschuift naar het volgende kabinet). Vlaanderen begon vandaag meteen een procedure om er vaart achter te zetten.

Na bijna zeven jaar gesteggel is de Kamer nog steeds totaal verdeeld over de polder. Nadat het kabinet-Balkenende in 2005 instemde met ontpoldering als natuurcompensatie voor verdieping van de Westerschelde, klonk luid protest vanuit het Zeeuwse CDA. Zo luid dat het werd gehoord door de CDA-bewindslieden in Den Haag.

Koppejan
Het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan hield ten tijde van Balkenende al zijn poot stijf. Toen hij tijdens de formatie van het kabinet-Rutte dwarslag over samenwerking met de PVV, zette hij het behoud van de polder wederom prominent op de agenda. Onder Rutte mocht staatssecretaris Bleker zich over de Zeeuwse landbouwgrond gaan buigen.

Inmiddels is de polder verworden tot een symbool. Onder water die polder, zeggen PvdA en D66, het moet maar eens afgelopen zijn. Geen druppel in de Hedwige, roept de PVV, wij houden onze rug recht tegenover Brussel en Europa. Koppejan zet liever een deel dan de hele polder onder water en hield daarom zijn motie tegen ontpoldering vandaag nog even aan. Nog even overleggen met Zeeland, zei de VVD.

En zo vonden PvdA, D66 en de PVV elkaar in het protest tegen de ontpoldering van eenderde van de Hedwige. Daar zijn ze allemaal tegen. Andere moties kregen geen bijval. Dus komt uit waarvoor staatssecretaris Bleker waarschuwde: de polder gaat alsnog onder water. Tenzij hij nog een mogelijkheid vindt om de kwestie op te schorten tot na de verkiezingen.

Geschillenprocedure
Bleker zei vorige week dat Kris Peeters, de Vlaamse minister-president, het kabinet had laten weten dat hij Nederland aan eerdere afspraken over de polder zou houden als de Kamer Blekers alternatief niet zou steunen. De Vlamingen zijn vandaag meteen een geschillenprocedure begonnen. De vrees in België en bij de Europese Commissie is dat de kwestie over de verkiezingen heen wordt getild en op het bordje van een volgend kabinet wordt gelegd.

Staatssecretaris Bleker gaat de ontstane situatie vrijdag bespreken in de ministerraad. Daarna volgen een brief aan de Tweede Kamer en volgende week aan Vlaanderen en de Europese Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden