De Haze Winkelman voert eerste debat op kousevoeten Debuterende VVD'er toont tanden in Eerste Kamer

Hij voelde zich al meteen op zijn gemak in de statige senaat. Robert de Haze Winkelman, de woordvoerder van de VVD-fractie in de Eerste Kamer trok er bij zijn debuut zelfs maar meteen de schoenen bij uit....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

En ook het politiek spel toonde De Haze Winkelman meteen onder de knie te hebben. Vooral het speciale spelletje dat in de Eerste Kamer wordt gespeeld. Dwarsliggen, dreigen zelfs tegen bewindslieden die snel even wetjes door de bedaagde senaat willen jagen. Om dan bij de stemming, als het erop aankomt, vaak weer in het gareel te lopen.

Watjes zijn het, muizen die brullen, wordt vaak gezegd van de Eerste Kamerleden. In zijn eerste voordracht in de vergaderzaal trok De Haze Winkelman inderdaad fel van leer tegen de energieheffing. Een onding wilde hij die niet noemen, maar zijn fractie vindt het niks. Gaat de VVD tegenstemmen? 'Daar gaan we ons op beraden.'

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf dat de heffing ook moet betalen, dreigt te weinig terug te krijgen van de 'terugsluisoperatie' en zal daardoor in zijn internationale concurrentiepositie worden aangetast. Er moet dus een vrijstellingsregeling komen, vindt De Haze Winkelman. Het kabinet 'zal kijken of het wel kan'.

De voorzitter van de Vereniging voor Effectenbezitters (tot 1 januari) heeft bewezen goed te kunnen vechten voor zijn belang, dat van de kleine aandeelhouder. Als een ware David behaalde hij menig overwinning op het grootkapitaal. Of hij dat als senator ook gaat doen, valt te bezien.

Gaat hij de weg van zijn PvdA-collega Zijlstra? Die bezweek opmerkelijk snel. Zijlstra wilde een extra onderzoek naar de gevolgen van de ecotax voor huishoudens op het minimumniveau, die hun woningen niet voldoende kunnen isoleren.

Zeker honderdduizend minima-gezinnen dreigen volgens Zijlstra daardoor een fors hogere energienota te krijgen.

De compenserende maatregelen van het kabinet zullen voor hen niet voldoende zijn. Zijlstra wil daarom een nieuw programma met subsidies voor energiebesparende maatregelen voor deze groep. Minister De Boer deed die toezeggingen nauwelijks. Bestaande programma's zullen worden 'geïntensiveerd', aldus de bewindsman. Zijlstra nam daar haastig genoegen mee. 'Het maakt een oordeel over dit wetsvoorstel voor ons een stuk makkelijker', zei hij.

CDA-kamerlid Van Dijk hield een gedegen betoog. Hij toonde aan dat de ecotax slechts van toepassing is op grofweg de helft van het energieverbruik in Nederland, en dat het effect dus zeer gering zal zijn. 'Moeten we daar alles voor overhoop halen?', was zijn retorische vraag.

Het kon de bewindslieden achter de tafel allemaal niet deren. Die hielden voet bij stuk, achtten de situatie niet ernstig en namen een voorschot op pakjesavond. 'Bij allen die veel aan energiebesparing doen, doen wij graag wat in de schoen,' dichtte Vermeend. En ook De Boer en Wijers toonden, elkaar afwisselend, hun rijmtalent. De Haze Winkelman had over die lichtvoetigheid kunnen vallen, maar zei er niets van.

Waar het heen zou kunnen gaan, liet hij achteraf blijken. Tegenstemmen en dus een ander standpunt innemen dan de liberale Tweede Kamerfractie vond hij moeilijk. Volgens het kamerlid van die Tweede-Kamerfractie dat de ecotax behandelt, Remkes, moet De Haze Winkelman dat zelf uitmaken. Maar ook: 'Dat de Eerste-Kamerfractie rekening houdt met het regeerakkoord, ondertekend door onze partijleider Bolkestein, ligt voor de hand.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden