De Havelaar uit je hoofd

Studium Generale Utrecht neemt afscheid van zijn directeur Suzanne Haakma. Reden voor het universitaire centrum om op donderdag 23 februari een symposium te organiseren over de vraag Academische vorming: inhoud of houding?...

Een academicus moet een hoge mate van algemene ontwikkeling hebben,wordt altijd gezegd. Maar wat betekent dat? Moet iemand die is afgestudeerdop de hoogte zijn van de 'canon' van de cultuur en de wetenschap? En zo ja,waaruit bestaat die canon dan? Moet elke academicus Max Havelaar hebbengelezen?

Of moet een doctorandus vooral een zogeheten academische houding hebben?Moet hij of zij met andere woorden kritisch kunnen nadenken enverantwoordelijkheid durven nemen?

Over deze vragen wordt donderdagmiddag gedebatteerd.Universiteitshoogleraar prof. dr. Herman Philipse zal praten over Filosofieals beschavingsideaal. Hoogleraar Franse letterkunde prof. dr. Maarten vanBuuren gaat dieper in op Literatuur en cultuur. Dr. André Klukhuhn,voorganger van Haakma bij Studium Generale, houdt Het ideaal vanacademische vorming onder de loep. Programmamaker van SG Utrecht Florisvan den Berg bespreekt het thema Kennis en Beschaving en Haakma zelfbelicht de rol van vrouwenstudies bij SG Utrecht. Emeritus hoogleraarpedagogiek Dolf Kohnstam houdt ten slotte een lezing over De UU-canon:gewenste kennis volgens Utrechtse vierdejaars studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden