De happy single komt niet van Mars

Kunnen we misschien eens ophouden met net te doen alsof singles van Mars komen. Ja, het zijn gewone mensen die behoefte hebben aan intimiteit, liefde en genegenheid....

Voor Winnie Terra is dit kennelijk een enorme verrassing, zozeer dat ze er zelfs een heel artikel aan wijdt (het Betoog, 24 maart). Voor de Volkskrant ook – min of meer de uitvinder van de happy single – maar voor singles zelf helemaal niet.

De single weet dat het single zijn voor- en nadelen kent, een groot deel komt tenslotte uit een relatie. Dat we vervolgens als happy worden bestempeld, is vooral een marketinguitvinding.

Daar komt volgens mevrouw Terra nog bij dat ik zeg happy te zijn, maar het helemaal niet ben want ik heb lange tijd mijn hart genegeerd en zoek nu hysterisch naar een man.

Ik weet precies waarom ik single ben. Ik vermoed ook dat de meeste singles wel weten dat ze hun nieuwe partner niet via internet- of speeddaten ontmoeten. Maar moet je het daarom niet doen? Deze ‘emotieloze en mechanische’ manier van communiceren hoort bij deze tijd en is toch een prima aanvulling op de normale face to face interactie.

Volgens Terra’s analyse houden we er een gespleten persoonlijkheid aan over. Over hysterische reacties gesproken. Het hele artikel roept bij mij nog wel de vraag op van welke datingsite zij lid is geweest.

Nog single
Dat het artikel van Winnie Terra alleen over vrouwelijke singles gaat. ach, ik ben het gewend. Dat er grove onjuistheden in staan, is alleen maar dom.

Nog single
Dat de helft van de mannen op datingsites bezet is en de andere helft niet leuk, is een grove overdrijving die het goed doet bij vrouwen, maar op geen enkele wijze onderbouwd wordt. Dat Terra tegen internetdaten is, ach. Het is als tegen cafés zijn, of tegen straten en pleinen, omdat je er ook wel eens foute mensen tegenkomt. Het is mij al vaker opgevallen als over liefde wordt gepraat, elke vorm van verstandig nadenken en eerbied voor de feiten vaak vervalt.

Nog single
Het ergste maakt Terra het als ze het heeft over ‘nog single zijn’. Dat maakt een onderscheid tussen mensen die – zogenaamd – binnen zijn en oude vrijsters als zijzelf. Ik dacht dat we die tijd wel gehad hadden. Alleenstaand zijn is geen statische toestand, dertigers of anderen kunnen immers ook tijdelijk vrijgezel zijn. Om te accepteren dat er geen ware bestaat, is kennelijk heel moeilijk. Vandaar het verraderlijke woordje nog.

Nog single
Mevrouw Terra, iedereen die een relatie heeft, kan morgen alleen zijn, en andersom. Single-zijn is geen ziekte! Door het gebruik van de morele constatering ‘nog’ lijkt het alsof alleen-zijn een taboe is. En dan krijgen alleenstaande mannen vaak meer over zich heen dan alleenstaande vrouwen.

Nog single
En dat alleen maar omdat single zijn niet mag. Omdat zo vele mensen, onder wie Terra, vinden dat je ‘nog single’ bent. Die overigens ook nog eens de plank misslaat door te stellen dat zoeken naar een vriend(in) niet mag.

Nog single
Bij alles wat je wilt – werk, huis, hobbies – moet je zoeken en actief zijn. Bij relaties ook. Alleen de heel mooien (vrouwen) en heel rijken (mannen) onder ons kunnen afwachten.

Nog single
Happy single

Nog single
Wat een slecht onderbouwd artikel over alleenstaande dertigers. Winnie Terra vindt dat een ‘happy single’ niet bestaat, getuige het aantal mensen dat regelmatig inlogt op internet om op sites te kijken of de ware erbij zit. Daarbij betoogt zij dat iemand ontmoeten middels een datingsite niet de goede manier is. Waarom dit niet de goede methode zou zijn, wordt in het artikel niet duidelijk.

Nog single
De schrijfster vindt dat de kans om iemand te ontmoeten groter is als je in het openbare leven je wanhoop over je single-status tentoon kan spreiden.

Nog single
Ik vraag me af waarom het te verkiezen zou zijn bars af te lopen om een geliefde tegen te komen, boven het doelgericht bekijken van profielen en steekwoorden op een kwaliteitssite.

Nog single
De kans om in de kroeg je energie in iemand te steken die van plan is een scheve schaats te rijden, is aanwezig. Zonde dat er een hele pagina in mijn zaterdagkrant is gebruikt voor een artikel, waarvan ik als ervaringsdeskundige kan zeggen dat de inhoud niet klopt.

Nog single
Het zou interessant zijn eens te bekijken hoeveel mensen hun liefde hebben gevonden via internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden