De hacks en pranks van Yes-R zijn meer entertainend dan praktisch informerend

Een nieuwe show moet jonge internetgebruikers wijzen op wat hun bedreigt. Het was vooral entertainend.

Beeld de Volkskrant

Komen twee meisjes in een Utrechts café. 'Als je wilt, kun je de wifi gebruiken bij ons', zegt de serveerster. Chill! Even later brengt ze de drankjes, gevolgd door een baal stro, een kist hooi en... een witte geit. 'Jullie zijn natuurlijk akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van de wifi, dus wij en de stichting 'Ga voor een geit' zijn echt superblij dat jullie haar willen adopteren.'

Snapchatwaardig verborgen-cameragebbetje van What the #hack?! (AvroTros). In zijn nieuwe show confronteert rapper, presentator en vlugge jongen Yes-R 'nietsvermoedende internetgebruikers met hun onvoorzichtige social-mediagedrag'. Dat gebeurt onder meer via hacks en pranks en verloopt meer entertainend dan praktisch informerend.

Toen het persbericht van What the #hack?! begin april was uitgestuurd, belde Nu.nl een internetjurist, een beveiligingsonderzoeker en een hoogleraar computerbeveiliging: was dit programma niet in strijd met de Nederlandse wet?

AvroTros benadrukte dat alle jonge mensen die in beeld komen een zogenoemde quitclaim ondertekenen, een document waarmee ze toestemming geven voor hun deelname aan het programma en alles wat daar bij hoort, zoals eventuele hacks. Dat gebeurt pas nadat de hacks hebben plaatsvonden, verklaarde de omroep.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Chill! Even later brengt de serveerster de drankjes, gevolgd door een baal stro, een kist hooi en... een witte geit.

Voordat er maandagavond een geit aan te pas kwam, had Yes-R al geprobeerd een bezoeker van een Goede Vrijdagmarkt in Deventer te foppen. Op Facebook had Reinder een foto gedeeld van hem en zijn vriendin Vera, met vermelding van de locatie: 'Gezellig vesten, hoedjes en thee gekocht in Deventer.' Haar adres bleek op Facebook te staan. Yes-R was zogenaamd de woonruimte binnengedrongen om zogenaamd andermans spullen als vrijmarktwaar te verpatsen.

Jammer genoeg voor 'je boy Yes-R' had Reinder direct in de gaten dat het Bananasplit-moment van zijn leven was aangebroken. Ja, dit was inderdaad te doorzichtig om geloofwaardig te zijn, en dan liet de vermomming van de presentator ook nog eens te wensen over. Grapje dus, maar hij waarschuwde dat inbrekers wel raad weten met mensen die op sociale media laten weten waar ze op welk moment uithangen. 'Nee', zei Reinder, 'achteraf was het misschien niet zo slim om altijd maar te laten weten waar je heengaat.' Maar ja, vervolgde hij: 'Kan gebeuren.'

Toen moest hij nog primetime op nationale televisie komen.

De kijker die wilde onderzoeken hoe 'nietsvermoedend' of gecast internetgebruiker Reinder was, kon hem en zijn vriendin eenvoudig opzoeken op Facebook. Hun pagina's kwamen vol in beeld, plus de naam van haar straat. Vermoedelijk zal niemand zo maf zijn om bij dit duo langs te gaan en ze wat verschrikkelijks aan te doen, maar toch: geen goede daad van een programma dat zegt te willen aantonen 'wat er allemaal mis kan gaan wanneer selfies, wachtwoorden en privacygegevens op straat komen te liggen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden