De Guus Hiddink van het roeien weet vandaag of zijn aanpak heeft gewerkt

Roeicoach Mark Emke is niet het type schoolmeester. Toch heeft hij een regel waaraan zijn roeiers zich dienen te houden. Het gezamenlijke kopje koffie, voorafgaand aan de ochtendtraining. Tijdens die twintig minuten gaan de gesprekken over van alles. Over de voetbalwedstrijd of training van gisteren, tot persoonlijke zaken.

Lennart Bloemhof
De Holland Acht. Beeld epa
De Holland Acht.Beeld epa

Allemaal voor de teambuilding. Zijn roeiers noemen Emke de Guus Hiddink van het roeien. Net als zijn collega in het voetbal weet de 57-jarige coach volgens hen als geen ander hoe van een stel individuen een team te smeden. Zaterdag blijkt of die aanpak goed is voor goud van zijn Holland Acht op de Spelen van Rio.

Drie jaar geleden keerde Emke terug bij de roeibond. Zijn eerste prioriteitsboot, de vier-zonder, won een wereldtitel. Met zijn huidige topboot is er twintig jaar na het goud op de Spelen van Atlanta weer een serieuze kans op de olympische titel in het sterke achtenveld. Zijn atleten roemen hem om zijn fijnbesnaarde gevoel voor het koppelen van roeiers.

Goede sfeer

Roeitalent, kracht en fysieke aanleg zijn belangrijke zaken in de roeisport. 'Maar mensen die als individu goed zijn, kunnen een acht verpesten', zegt Olivier Siegelaar, een van de roeiers uit de Holland Acht. 'Mark heeft een goed idee welke personen er in een acht gedijen, en welke niet.'

Emke vindt een goede sfeer belangrijk. Govert Viergever, slagman van de vier-zonder, is een van de mannen die vorig jaar werd uitgeselecteerd voor de acht. Dat betekende niet dat hij niet meer bij de groep hoorde. In de mannengroep van Emke wordt buiten het water geen onderscheid gemaakt tussen boten. Viergever: 'Mark gelooft in de kracht van het team, we doen veel samen.'

Emke dankt zijn kennis aan een lang roeileven. Als roeier neemt hij deel aan de Spelen van Los Angeles in 1984. Coachen doet hij sinds 1997. Zijn eerste grote succes boekt hij in 2004 met de Holland Acht, die hij naar zilver coacht op de Spelen in Athene. Als coach is Emke een man van de details, vooral wat techniek betreft.

Mark Emke. Beeld anp
Mark Emke.Beeld anp

Holland Wier

Er ontgaat hem weinig tijdens een training. Hij beitelt aan zijn boten, zoals een beeldhouwer aan een buste werkt. Stukje voor stukje, tot het resultaat bevalt. Hij plaatst zich tussen zijn roeiers en de Amsterdammer discussieert graag, over welk thema dan ook. Als hij dreigt te verliezen, eindigt het gesprek steevast met het woord 'onzin', tot hilariteit van zijn roeiers.

Er is alleen één gespreksonderwerp dat met fluwelen handschoenen moet worden aangesneden: de Holland Wier, de infameuze bijnaam van de vier-zonder die op de Spelen van Peking in 2008 ten onder ging. Het moet Emke zijn gouden boot worden na het zilver in Athene. De boot sneuvelt in de halve finale.

Volgens Emke hebben afgeknipte waterplanten in het water de boot vertraagd. Zijn theorie wordt nooit bewezen. Het zorgt wel voor een ongemakkelijk scheiding tussen Emke en de roeibond, een aantal maanden na de Spelen.

Emke zegt het roeien vaarwel en gaat werken als hydroloog bij ingenieursbureau Royal Haskoning. Maar de man die het roeien door zijn aderen heeft stromen, fietst twee jaar later alweer langs het water met een megafoon. Hij keert terug bij de roeibond na het echec rond de Spelen van Londen in 2012.

Alles voor zijn roeiers

Emkes voorganger, de Italiaan Antonio Maurogiovanni, vertrekt kort voor het toernooi. Hij laat een gefrustreerde mannengroep achter. Maurogiovanni groeide als coach op in het Australische roeien, waar een hiërarchisch systeem de norm is. De coach bepaalt, de roeiers luisteren. En dat is niet een methode die in Nederland werkt, zo bleek.

De eerste generaal van Emke is Robert Lücken, slagman van de Holland Acht. Volgens hem is Emke de juiste coach voor deze zware mannengroep. De roeier maakt onderscheid tussen twee groepen coaches: mannen die er voor zichzelf zitten en die er voor de atleten zitten. Maurogiovanni valt volgens hem in de eerste categorie, Emke in de tweede.

Lücken: 'Coaches die zelf willen presteren, zijn eerder geneigd rare fratsen uit te halen. Ze zijn sneller onzeker. Mark heeft dat niet. Wat er omheen gebeurt, vindt hij niet interessant. Alleen zijn roeiers tellen. Dat zorgt voor rust. Als wij een medaille winnen, vindt hij dat vooral geweldig voor ons. Net zoals dat hij het in Peking vooral erg vond voor zijn roeiers, niet voor zichzelf.'

Zaterdag kunnen de roeiers Emke terugbetalen voor zijn toewijding door hem, weliswaar met acht jaar vertraging, alsnog zijn gouden boot te bezorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden