De grote V Zomer Quiz (aflevering 4)

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Puzzelquiz zes weken lang met ons mee en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Carel Helder en Mirjam Bosgraaf
Het Memphis-object van de week Beeld
Het Memphis-object van de weekBeeld

Hans Dekker (65) was midden jaren negentig op bezoek bij vrienden in Turijn, liep daar op een middag een galerie vol Memphis binnen en ging terug naar Zuidlaren met een spiegel en een lamp, de Diva (Ettore Sottsass, 1984) en de Tahiti (idem, 1981). 'Ik had nog nooit van Memphis gehoord, maar ik wist niet wat me overkwam. Die kleuren! Zo vrolijk.'

Nu zit hij aan zijn ruim 2 meter lange eettafel, de Palm Spring (Sottsass, 1984); voor hem een lijst met twintig in de loop der jaren aangeschafte objecten. Het bovenblad van de tafel is wat verkleurd en heeft beschadigingen aan de gelamineerde poten. 'Onvermijdelijk', zegt Dekker. 'Je gaat er jarenlang met de stofzuiger langs. Het is hier geen museum.'

Maar zijn woonkamer van 85 vierkante meter lijkt wél op een Memphis-museum. De Malabar (Sottsass, 1982) staat er, een kast vol boeken over de Memphisgroep. Bijzettafel Peter (Peter Shire, 1987) is ook present, net als de lampen Luna (George Sowden, 1988), Ashoka (Sottsass, 1981) en Treetops (Sottsass, 1981), tussen van alles meer.

Dekker: 'Ik zal ook nooit lompe stoelen in huis zetten. Ik houd van een strak en ruimtelijk interieur. Mijn oom, een ontwerper, zei ooit: 'Je moet overal onderdoor kunnen kijken, de vloer kunnen zien.' Alles staat hier dus ver boven de grond. Dat geeft het gezochte ruimtelijk gevoel.' De muren zijn wit, nog zo'n wijze raad van die ene oom: 'Houd de muren neutraal, de kleur moet je er zelf in brengen.'

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object.

De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant (katern V) van woensdag 30 augustus.

Bijna alles kocht hij bij zijn favoriete galeries in Turijn of bij Memphis zelf in Milaan. Het kwam altijd keurig verpakt aan in Nederland. Eén keer ging het mis, met bijzettafel Ivory (Sottsass, 1984). Het glas was stuk, de hoeken kapot. 'Ik moest 1.000 euro bijbetalen, dan zou ik een nieuwe krijgen. Bij die dame in Pisa heb ik nooit meer iets gekocht.'

Eigenlijk aast hij nog op de Freemont (Sottsass, 1985), een gigantische rood gelamineerde kast. Maar ja, die kast, die past er niet meer bij. 'Dan komt-ie voor het raam te staan, dat kan natuurlijk niet.' Een andere kast de deur uit doen dan? 'Dat wordt heel moeilijk. Ik ben een verzamelaar, geen wegdoener.'

Veel Memphis bezitten vergt de luxe van veel ruimte hebben, weet hij. Dekker heeft een tip voor wie een minder riante woonkamer heeft. Leden van de groep ontwierpen in de jaren tachtig sieraden voor galerie ACME in Los Angeles. De meeste van die juweeltjes zijn nog te koop in de webshop. Om de Tahiti-lamp in tweevoud aan de oren laten bungelen, heb je alleen gaatjes nodig. En vooruit, misschien een klein gat in de hand.

1. Homo-erotisch debuut, geboycot door de BBC, toch of juist daarom nummer 1 in Engeland. Volgende twee singles trouwens ook. Dat was sinds die goeie ouwe Gerry & The Pacemakers niet meer gebeurd. De tweede single stond hier trouwens ook op 1. Wat was daar de titel van?

null Beeld
Beeld

2. 1983. Minder controversieel maar niettemin 4 miljoen plaatjes verkocht. Dit zijn natuurlijk The ...

null Beeld
Beeld

3. Actrice Kitty Courbois in 1984: 'Toen hij dat boek klaar had, belde hij me op en zei: 'Wat moet het laatste woord zijn?' Ik zei: ...' En de rest was literatuurgeschiedenis. Welk woord?

4. 1974-1989

Die Twee van München
hebben mij
eerlijk gezegd
altijd meer dwars gezeten
dan
die Twee van Breda

Voetbalpoëzie van Fred van Doorn in de bundel Nederland-Duitsland uit 1989. Over die Twee van Breda: welke minister van Justitie liet hen vrij?

P. Korthals Altes
Q. Van Agt
R. De Ruiter
S. Hirsch Ballin

5. Voorheen zoals u weet de Drie van Breda. Wie was de derde? Letzte Buchstabe bitte.

6. En de vierde? Nu maar 'es de op een na laatste letter.

7. Sinds 1986 te vinden onder onder een veelgeroemd dak. Welke Beaux Arts-architect is daar ook alweer de ontwerper van? Graag de eerste letter van zijn of haar achternaam.

null Beeld getty
Beeld getty

8. Gemaskerde vrouwenactiegroep, meestal actief in de VS. Liep niettemin tijdens Edy de Wilde's Grande Parade met penisneuzen rond. Schijnt. Tweede letter.

null Beeld
Beeld

9. Door met deze Asprey-tas op tafel te slaan, zette Margaret Thatcher haar argumenten kracht bij. Het leverde een nieuw Engels werkwoord op. Te weten:

null Beeld Tassenmuseum Hendrikje
Beeld Tassenmuseum Hendrikje

10. Affichekoning. Laatste letter achternaam.

null Beeld
Beeld

11. Had trouwens deze leerling die later het logo en de huisstijl van Lowlands zou ontwerpen. En speelde (deze leerling dus) in een bandje dat nog weleens staat aangeduid als 'exponent van de Amsterdamse Gitaarschool'. Sympathieke gast, u zegt het. Gaf Elco Brinkman een zoen. Hoe heet hij? Alweer laatste letter.

12. Van links naar rechts: sportheld, presentatrice, sportheld. Van rechts naar links dus ook. Niet persé dezelfde nationaliteit. Wel dezelfde achternaam. Daar gaat het om.

null Beeld Rob C. Kroes/Anefo, Ger Dijkstra, Hans van Dijk/NA
Beeld Rob C. Kroes/Anefo, Ger Dijkstra, Hans van Dijk/NA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden