De grote V Zomer Quiz (aflevering 3)

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Puzzelquiz zes weken lang met ons mee en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Carel Helder en Mirjam Bosgraaf
Een Memphis-stoel Beeld
Een Memphis-stoelBeeld

Het leek afgelopen herfst, op papier dan, best haalbaar om een stukje David Bowie in huis te halen, in de vorm van een Memphis-object. Bowie hield van Memphis, van het zotte idee boven serieuze functionaliteit en van het enthousiasme dat afspatte van de afwijkende ideeën over wat modern design óók kon zijn, en hij hield van oprichter Ettore Sottsass in het bijzonder.

In 2002 beschreef hij in het Amerikaanse modeblad V Magazine de impact van het binnenlopen van een kamer met daarin een groot Memphis-meubel. Het iconische Carlton-kabinet (Sottsass, 1981) diende als voorbeeld. 'Het is waar dat je geen ander meubelstuk in dezelfde ruimte kunt plaatsen. Er is gewoon geen esthetische ruimte over.' Dat ene klapstuk, vond Bowie, bepaalt en beperkt de rest. 'Geweldig.' En: 'Zouden de Starcks en Lovegroves van de wereld kunnen opstaan om de grootste designer van de laatste vijftig jaar te groeten? Uw deuren werden geopend door deze man. Ettore Sottsass.'

Toen Sotheby's bekendmaakte dat het Bowies kunst- en designverzameling zou veilen, waren de geschatte prijzen van zijn Memphis-objecten opvallend laag. Het ging dan ook niet om unieke stukken, verklaarde een kenner van het veilinghuis destijds; de meeste objecten zijn nog altijd in productie.

Hoe werkt het

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object.

De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant (katern V) van woensdag 30 augustus.

De emotionele Bowie-bonuswaarde stuwde de bedragen alsnog stevig op. Zijn Carlton-kabinet, geschat op 6 duizend pond, ging weg voor meer dan 52 duizend. Ter vergelijking: in de Memphis webshop betaal je er iets meer dan 13 duizend euro voor. En het goedkoopste item, de asbak Squash (Maria Sanchez, 1985), geschat op 60 à 80 pond en bij Memphis te koop voor 168 euro? De gek gaf 5.625 pond voor het zalige idee dat Bowie er mogelijkerwijs ooit een peuk in uitdrukte.

Nou ja, een heuse Bowie-Memphis hebben we dus niet in de aanbieding. Wel bracht de lange lijst met geveilde objecten ons op een idee. Een stoel! Of preciezer: de Riviera (1981) van Michele de Lucchi: blauw gelakt buisstaal, gelamineerd hout, roze kussens.

De man met smaak vond het een mooi ding. Hij had er twee. Of Bowie zijn stoelen ook lekker vond zitten is wellicht een ander verhaal. Maar u weet inmiddels: daar doen we het niet voor.

De Quiz

1. Höbste al gesjreve? Laatste letter van de titel gaere.

null Beeld
Beeld

2. Kind sliep onderweg in de hangmat. Voorstoelen stonden later naast de tent. Simpeler dan dit zou het niet worden. Wie is de ontwerper? Achternaam, derde letter.

null Beeld getty
Beeld getty

3. In het Engels heet het Out of mind. In het Zweeds Hjärnspöken. In het Chinees Huang hu. Man, wat een succes, dit Nederlandse boek. En prijzen. En verfilmd (in Nova Scotia). Hoe heet het?

4. Als inkoper/stylist was ze de vrouw achter dit topmerk. En ze kreeg een Grand Seigneur. Eerste letter achternaam alstublieft.

null Beeld
Beeld

5. Hier heb je Wicket. Hij is een...

null Beeld
Beeld

6. En wie is dit? Zesde letter ditmaal. Of de zevende. Mag u zelf weten.

null Beeld
Beeld

7. Dan kunstenaar X. Toen hij haar later zag paardrijden, dacht hij: ik had haar zó moeten schilderen. Maar ja. Toen stond ze al op het doek. X is natuurlijk ... Maar we zoeken de derde letter van zíjn achternaam. Of voornaam. De keus is weer volledig aan u.

null Beeld anp
Beeld anp

8. Herkent u TIME's vrouw van 1986? Haar landgenoten noemden haar liefkozend bij de voornaam. Of beter: bij een verbastering ervan. Maakt voor de eerste letter niet uit. En die zoeken we.

null Beeld
Beeld

9. Zelfde tijdschrift, zelfde tijd. Toen de schepper van dit werk werd uitgeroepen tot Meest Overschatte Jonge Amerikaanse Kunstenaar. Wie is deze neo-expressionist? (Eerste letter achternaam)

null Beeld Pictoright
Beeld Pictoright

10. Als dit Cassiel niet is, wie is het dan?

null Beeld
Beeld

11. Man zet advertentie, krijgt baantjes, schrijft stof opwerpend boek. Daar de Nederlandse titel van.

null Beeld
Beeld

12. Filmstijl waarin de inhoud ondergeschikt is aan de vorm, het verhaal aan het beeld zoals u ziet. Cinéma du quoi?

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden