De grote V Zomer Quiz (aflevering 1)

12 vragen, 12 antwoorden, zes weken lang

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Quiz en puzzel zes weken lang mee met ons en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Een Memphis-object

Begin deze zomer bombardeerde New York Magazine 'the return of the squiggle' tot een ding van het moment. Naar het schijnt lopen de voorlopers in Brooklyn weg met de wormachtige figuurtjes, typerend voor de groep architecten en vormgevers die in december 1980 samenkwam in een Milanees appartementje. Ze waren het erover eens dat het moderne design wel wat minder stijfjes mocht, persoonlijker en vrolijker ook.

De najaarscollectie van modehuis Valentino is dit jaar hartstikke Memphis, het Stedelijk Museum in Amsterdam komt in 2018 met een retrospectief van Memphis-oprichter Ettore Sottsass en het Italiaanse designmerk Kartell bracht een ode-aan-Memphis-collectie uit.

Memphis Milano is terug in de oude rol als uitdager van het mainstreamdesign. De opleving van het jarentachtigcollectief kun je althans zien als een reactie op de huidige koffietentjeseenvormigheid, de Scandinavische ladekastjes van teak- of palissanderhout, de Tomado-rekjes, de schoolstoelen, de Eames Lounge Chairs, de peertjes aan draden die in praktisch elke 'chic & cosy loft' op Airbnb aan het plafond bungelen. Ze zijn tot net zo'n wooncliché verworden als de letters van Xenos die samen het woord 'home' vormen.

Zie de kringloop nog maar eens juichend te verlaten met een fraai, strak meubelstuk uit de jaren vijftig, zestig of zeventig, dus voordat handelaars het richting hun webshop of Marktplaatshoekje hebben gesleept, alwaar vintagespul met vette winst wordt verkocht.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object.

De uitslag wordt bekend gemaakt in de krant (katern V) van woensdag 30 augustus.

Tijd voor iets anders, gekkers, onsubtielers, iets dat minder functioneel is en ja, misschien ook wat minder populair bij jan en alleman. Destijds vielen de knalkleuren, de niet-symmetrische geometrische vormen en wilde prints van Memphis bepaald niet unaniem in de smaak. Maar zoals ze in New York Magazine opperden: een tikje maf meubilair matcht wel zo lekker met de maffe tijden waarin we leven.

Niet dat er ook maar één smoesje nodig is om een Memphis-lamp naast die eeuwige antracietkleurige driezits te zetten. De eendachtige Tahiti van Sottsass bijvoorbeeld, of de Oceanic van Michele De Lucchi. Een beetje Memphis doet geen enkel interieur kwaad. Een heleboel Memphis trouwens ook niet, maar daarover meer in een later stadium van deze zoektocht. Laat eerst deze twee softknotse klassiekers maar eens op het gemoed inwerken. Even wennen, dan zien we volgende week verder - en bonter wellicht.


De Quiz

1. Bekendste Nederlandse huiskamer van de jaren tachtig. Zomaar een aflevering: 'Er is brand geweest bij Jopie. Frits komt eten.' Welke serie? Laatste letter a.u.b. Of de een-na-laatste. Of vooruit, de op twee-na-laatste. Omdat we altijd makkelijk beginnen.

 

2. En De ... wat is dit?

Foto anp

3. 'Het was een heldere koude dag in april, en de klokken sloegen...'

E. tien

A. elf

U. twaalf

O. dertien

4. 'Hij was de enige komiek die het aandurfde om een uur lang gehaat te worden door het publiek', zei Nico Dijkshoorn in 2008. 'Hij had ook krankzinnige grappen. Bij alles wat ik doe, denk ik aan hem.' In 1984 viel het doek voor Nico's held, die naar eigen zeggen in zijn hele leven nooit een mop had verteld. 'Als ik optreed, is het erg persoonlijk. Ik deel dingen waarvan ik houd, nodig mensen bij me thuis uit.' Wie is deze dadaïstische entertainer? Laatste letter.

5. Wat u zegt: Frans Hettinga; affiche van de eeuw... Maar wat stond er?

R. Melk.

T. Gnerk.

B. Gnork.

J. Gnurk.

6. Over lopen in de koude lucht, bevriezende adem op de ruit, liggen en wachten, een donkere man in een schilderijlijst, heel mysterieus en gevoelvol allemaal. Enfin, wie zijn die klanten?

7. Hoe jaren tachtig wilt u het hebben? En dan niet het merk, maar het type.

8. Gonflettestijl, kunstvrienden. En ietsje over de datum, dit. Wie zit er op de stier?

9. Hé, is dat niet... Misschien toch nog eens kijken, beste deelnemer. Want wie (artiestennaam) won hiermee een Certificate of Design Excellence? Eerste letter voornaam a.u.b.

10. 'Een verstandig mens zegt Knorr', vond Hans Dorrestijn, eenonderbelichte slagzin trouwens. In elk geval: in de jaren tachtig at Nederland uit een pakje. Wat was hier het eerste wereldgerecht, weet u dat nog?

11. Klassieker uit de jaren tachtig: wie er thuis de broek aan had. 'Ik', zei deze meneer. 'En ik was hem en ik strijk hem ook.' Het woord 'strijk' mag u als een hint beschouwen. Eerste letter achternaam, please.

12. Veel lucht, daar kwam het bij de schepper van dit object in het begin op neer, volgens journalist Bert Jansen in het FD. Hoe heet dit werk, van die artiest die met zijn ironie over het failliet van de kunst een fortuin verdiende?